Liczba porcji6
Łączny czas:1 godz. 0 min
Przygotowanie:60 min
Oczekiwanie:0 min
Poziom trudności:Trudne

Krem z białych warzyw z orzechami i białą czekoladą E.Wedel

LISTA SKŁADNIKÓW:

  • 100g orzechów laskowych
  • 4-5 ziaren ziela angielskiego
  • 2 listki laurowe
  • gałka muszkatołowa
  • pieprz
  • sól
  • 50 g masła
  • 300 ml mleka
  • 700 ml bulionu warzywnego
  • kilka listków świeżej kolendry
  • 1 średnia cebula
  • 1 por
  • 200g kalafiora
  • 500g selera (korzeń)
  • 500g pietruszki (korzeń)
  • 100g czekolady białej E. Wedel
Karmelowe

PRZYGOTOWANIE:

  • 1

    Warzywa umyć, obrać i pokroić na mniejsze kawałki lub w kostkę. Cebulę posiekać. Na patelni roztopić masło i obsmażyć wszystkie warzywa.

  • 2

    Orzechy laskowe uprażyć na osobnej patelni lub w piekarniku. Obrać z suchych skórek i pokroić.

  • 3

    Obsmażone warzywa przełożyć do garnka. Dodać przyprawy i zalać bulionem. Gotować do momentu, aż warzywa będą miękkie.

  • 4

    Zmiksować zupę dodając mleko do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Zagotować zupę, dodać odrobinę tartej czekolady białej E.Wedel i zamieszać. Zupę podawać posypaną uprażonymi orzeszkami, listkami kolendry i tartą czekoladą białą E. Wedel.

Oceń przepis:

SHARE:

DODAJ KOMENTARZ:

Nazwa użytkownika:

KOMENTARZE:

  • Monika Lemko 13 marca 2016 21:01
    Kuchnia to moje miejsce gdzie smaków poszukuję, łączę produkty z nich dania przygotowuję. Jestem kulinarną amatorką, ale smakową „doktorką”. Badam smakiem wszystkie składniki i czasem powstają z nich smakołyki. Rzadko gotowe przepisy wykorzystuję, jeśli tak to oryginalnych dań poszukuję. Zupy krem uwielbiam przygotowywać i dużo różnych warzyw do nich używać. Pietruszka, seler, kalafior, por, cebula czyli warzywa białe, w kuchni są doskonałe, bo ciekawe smaki mają i potrawom charakteru nadają. Drobno pokrojone na patelni wysmażone, bulionem zalane, do miękkości z przyprawami ugotowane, następnie zmiksowane z mlekiem do odpowiedniej konsystencji wymieszane, dało smaczną zupę kremową, wyjątkową. Kiedy się ją z białą czekoladą Wedel połączyło, prażone orzechy i kolendry dołożyło, to wszystkie smaki się zmieniły i całkiem nową zupę utworzyły. Bardzo powoli łyżka po łyżce ją kosztowałam i dokładnie „badałam”. Smak mnie zaskoczył niewyobrażalnie bo smakowała idealnie. Ta słodka nuta czekoladowa, była genialna, nietypowa. Orzechy fajnie w niej chrupały, a listki kolendry ostrości nadawały. Przyznam się że ciepłą zupę kosztowałam, ale w tej chłodnej się zakochałam, gdzie kawałeczki czekolady na niej się nie porozpuszczały tylko później w ustach znikały. Z kolendry jednak bym zrezygnowała, bo w niektórych momentach smakiem nad całością górowała. Czy się odważę ją kiedyś raz jeszcze przygotować? O TAK i nie będę czekolady żałować, bo to ona z kremu prostego wyczarowała coś niezwykłego.
  • Magdalena Trafalska 12 marca 2016 22:33
    Łagodny smak białych warzyw i słodycz białej czekolady (którą zamieniłam na karmelową dla jeszcze mocniejszego podkreślenia smaku) tworzą idealne połączenie smakowe. Pozornie niewiele znaczący dodatek orzechów laskowych dopełnia danie i sprawia, że staje się ono bardziej wytworne. Wspaniały pomysł na obiad, z pewnością zasmakuje każdemu, bez względu na wiek :)
  • Milena Skórska 12 marca 2016 22:10
    Idealny przepis na zupę, która powali na kolana każdą teściową :)
  • Magdalena Osiak 11 marca 2016 21:43
    Jako wielbicielka wszelakich zup z przyjemnością spróbowałam Wedlowskiej wersji gęstego kremu z białych warzyw. Tradycyjnie krem z białych warzyw jest delikatny w smaku, a w tej wersji, głównie dzięki ‚podkręceniu’ poprzez dodatek czekolady zupa nabiera 'mocy' i bardzo ciekawego akcentu! Świetny jest też pomysł z orzechami, które przyjemnie chrupią, tym samym przełamując kremową i papkowatą (jak to lubi mawiać mąż przy zupach-kremach) strukturę zupy. Ja, ze względu alergii na orzechy laskowe zamieniłam je na płatki migdałowe- choć wierzę, że laskowe zdecydowanie lepiej tu pasują, bo prażone są bardzo aromatyczne i na pewno dodatkowo wzbogacają smak zupy. I zdrowo i smacznie- nic tylko jeść więc smacznego! :)
  • Mieczysława Zagórska 9 marca 2016 20:12
    Gęsty, aromatyczny, bardzo sycący krem. Biała, gęsta, aksamitna i słodka czekolada idealnie komponuję się z białymi warzywami - kalafiorem, pietruszką i selerem.
  • Kamil Zagórski 9 marca 2016 19:41
    Aksamitna, rozgrzewająca i sycąca zupa krem. Właściwie wszystkie białe warzywa nadają się do zupy- seler, pietruszka, cebula, ziemniaki, kalafior. Ozdobiłem krem płatkami kukurydzianymi i pietruszką.