Liczba porcji12
Łączny czas:5 godz. 30 min
Przygotowanie:90 min
Oczekiwanie:240 min
Poziom trudności:Łatwe

Jak upiec biszkopt na tort?

LISTA SKŁADNIKÓW:

  • 5 łyżek kakao ciemnego z Ghany E.Wedel
  • 100 gramów mąki pszennej
  • Skórka z jednej pomarańczy lub z dwóch cytryn
  • 320 gramów cukru pudru
  • 100 gramów mąki ziemniaczanej
  • 6 jajek
  • Do nasączenia biszkoptu: sok wyciśnięty z dwóch pomarańczy oraz 200 mililitrów czarnej herbaty
  • 4 tabliczki gorzkiej czekolady klasycznej 64% E.Wedel
  • Pół litra śmietanki 36%
  • 5 łyżek cukru
  • Łyżeczka ekstraktu waniliowego
Karmelowe

PRZYGOTOWANIE:

  • 1

    Przygotowywanie tortu należy zacząć od zrobienia biszkoptu. Bardzo istotna jest temperatura składników – powinny mieć bowiem temperaturę pokojową. Białka należy oddzielić od żółtek. Do oddzielonych już wcześniej składników dodajemy odpowiednio po połowie cukru pudru i miksujemy przez około 10 minut.

  • 2

    Z białek powinna powstać masa jak na bezy – lśniąca, gęsta, biała piana. Cukier w obu miskach powinien się rozpuścić. Do dużej miski przesiej przez sitko mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz kakao. Ubite żółtka należy połączyć z białkami. Pamiętaj, należy wykonywać tę czynność delikatnie, żeby nie zniszczyć struktury piany.

  • 3

    Aby uzyskać ciasto na szybki tort czekoladowy, do jajek zacznij powoli dodawać suche składniki. Pamiętaj, cały czas musisz mieszać składniki, w przeciwnym razie powstaną grudki. Na koniec dodaj skórkę z wybranego przez siebie cytrusa.

  • 4

    Tortownicę o średnicy 26 centymetrów wysmaruj masłem i wlej uzyskane ciasto, z którego powstanie szybki tort czekoladowy. Włóż go do nagrzanego piekarnika i piecz przez 35 do 40 minut. By sprawdzić, czy ciasto jest gotowe wykonaj test suchego patyczka. Pozostaw na kratce do ostudzenia.

  • 5

    W rondelku umieść czekoladę (połamaną wcześniej na mniejsze kawałki), zalej ją śmietaną oraz dodaj cukier i ekstrakt z wanilii. Włącz mały ogień i poczekaj, aż czekolada się rozpuści. Wymieszaj dokładnie całość i pozostaw do wystudzenia.

  • 6

    Biszkopt podziel na 3 części o równej grubości. Sok z pomarańczy połącz z herbatą. Miksturą nasącz dolny blat, na który wyłóż (po wchłonięciu przez ciasto płynnych składników) część kremu. Rozsmaruj dokładnie po całej powierzchni ciasta. Połóż drugą część biszkoptu. Powtórz czynność z następnymi warstwami.

  • 7

    Na koniec wysmaruj także boki ciasta kremem czekoladowym. Ciasto możesz oprószyć czekoladą startą na tarce o małych oczkach. Przed podaniem ciasta schowaj je na minimum 4 godziny do lodówki.

Oceń przepis:

Podstawą niemal każdego klasycznego tortu jest biszkopt. Jego puszystą strukturę lubi niemal każdy z nas! Zdarza się jednak czasem, że biszkopt wychodzi zbyt suchy i z ciasta „wyjada się” tylko krem, a biszkopt zostawia. Jak zrobić biszkopt, aby był naprawdę smaczny i stanowił ważną część ciasta, a nie był tylko „zbędnym dodatkiem” do masy?

Często główną obawą osób, które decydują się na zakup tortu, a nie przygotowanie go samodzielnie, jest ta dotycząca biszkoptu. Nie jest to jednak nic trudnego! Warto zdecydować się na przygotowanie ciasta samodzielnie, zwłaszcza na różnego typu imprezy okolicznościowe, typu komunie czy urodziny. Nie dość, że będzie się miało pewność co do składników użytych do przygotowania wypieku, to i będzie się można „pochwalić” swoim talentem do pieczenia.

SHARE:

DODAJ KOMENTARZ:

Nazwa użytkownika:

KOMENTARZE: