Mitologiczna Helena, bohaterka Iliady, uchodziła za kanon piękna. Według Homera, poróżniła zakochanych w niej mężczyzn, a jej porwanie przyczyniło się do wybuchu Wojny Trojańskiej. Deser nawiązujący do tej bohaterki został po raz pierwszy podany w 1865 roku i stanowi jedną ze specjalności kuchni francuskiej.
Gruszka ma nawiązywać do krągłych kobiecych kształtów, a jej aromatyczny zapach i słodycz kojarzyć się z atrybutami kobiecości. Aby delektować się wspaniałymi walorami smakowymi Gruszki Belle Helene, nie jest konieczne odwiedzanie jednej z renomowanych paryskich restauracji – z powodzeniem możesz wyczarować ją w zaciszu swojej kuchni .
Jakie owoce wybrać do Gruszki Belle Helene?
Poza odpowiednim czasem gotowania, o idealnej konsystencji deseru decyduje również wybór owoców. Gruszki muszą być dojrzałe i dorodne, ale jednocześnie nie powinny być zbyt miękkie – w przeciwnym razie mogą się rozgotować, a następnie rozpaść na talerzu. I choć deser z miękkich gruszek będzie równie smaczny, to nie będzie prezentował się aż tak atrakcyjnie – a w przypadku Belle Helene prezencja jest niezwykle istotna.
W jaki sposób odpowiednio podawać Gruszki Belle Helene?
Ten wykwintny deser może przy specjalnych okazjach zastąpić standardowe domowe wypieki. Gruszki Belle Helene najlepiej podawać w całości, w taki sposób, aby utrzymały pionową pozycję. Pozostawiony ogonek pełni funkcję ozdobną, więc nie powinno się go pozbywać przy obieraniu owoców. Po zalaniu gruszek czekoladową polewą warto podawać deser z trzema kulkami lodów waniliowych. Gorzka czekolada stworzy wspaniały kontrast ze słodyczą owoców. Równie ciekawy efekt powstanie przy zestawieniu ciepłej czekoladowej polewy z zimnymi lodami. Bon appétit!
Interesujesz się wypiekami i chcesz poznać więcej deserów? Sprawdź nasze inne przepisy m.in. na tradycyjne ciasto czekoladowe lub ciasto brownie, które z pewnością przypadną Ci do gustu nie tylko pod względem estetycznym, ale i smakowym.
Komentarze