Czekoladowy sernik z nerkowcami
0
45 min
6 porcji
Średnie
Ciasta i desery

Czekoladowy sernik z nerkowcami

Lubisz sernik? Przygotuj go inaczej niż zazwyczaj. Wystarczy niewielka zmiana, aby zaskoczyć i zachwycić swoich gości czy kolegów w pracy. Postaw na czekoladowy sernik z nerkowcami. Zobacz, w jaki sposób go przyrządzić – krok po kroku. Poznaj nasz przepis.

Produkty użyte w tym przepisie (2) Kup online

Lista składników 12

Przygotowanie

Podobał Ci się ten przepis?

Warto wiedzieć

Nerkowce dodane do masy serowej przełamią jej smak i dodadzą ciekawego aromatu gotowemu ciastu. Możesz również zmielić te orzechy na drobny puch – to rozwiązanie wybierane przez wielu cukierników. Pewne jest jedno: bez względu na to, na którą wersję postawisz, możesz oczekiwać, że gotowe ciasto będzie naprawdę przepyszne!

 

W jaki sposób udekorować sernik czekoladowy z nerkowcami?

Sernik czekoladowy będzie miał wyjątkową, głęboko brązową barwę. A skoro tak, możesz spróbować przełamać ją dekoracjami na wierzchu ciasta. Możesz zatem pokusić się o:

  • ozdobienie go cukierniczymi „kwiatkami” lub perełkami, które będą dobrze przełamywały intensywny kolor ciasta,
  • zaaplikowanie (przy pomocy rękawa cukierniczego) bitej śmietany lub kremu chałwowego czy orzechowego),
  • posypanie całości cukrem pudrem.

Pamiętaj, że urozmaicić możesz również samą recepturę na ten sernik. W jaki sposób?

  • Dodaj do masy odrobinę przyprawy chili, który nada całości przyjemnej pikanterii.
  • Zamień orzechy nerkowca na migdały czy orzechy laskowe.
  • Dodaj do kompozycji polewę z białej czekolady lub czekolady białej karmelowej E.Wedel.
  • Pomyśl o przełożeniu sernika masą kajmakową.
  • Zrezygnuj z dodatku kakao ciemnego z Ghany E.Wedel do masy serowej, aby uzyskać „czarno-białą” wersję.

Sernik, a raczej nerkownik!

Orzechy nerkowca możesz wykorzystać na znacznie szerszą skalę. Nerkowce mogą bowiem… zastąpić ser! Aby tak było, musisz ok. 200-300 g tych orzechów zamoczyć w wodzie na ok. 5-6 godzin, a najlepiej na całą noc, a następnie zblendować z mlekiem roślinnym i cukrem. W ten sposób powstanie wyjątkowy serek z nerkowców, który może być podstawą „nerkownika”.

Komentarze