Nerkowce dodane do masy serowej przełamią jej smak i dodadzą ciekawego aromatu gotowemu ciastu. Możesz również zmielić te orzechy na drobny puch – to rozwiązanie wybierane przez wielu cukierników. Pewne jest jedno: bez względu na to, na którą wersję postawisz, możesz oczekiwać, że gotowe ciasto będzie naprawdę przepyszne!
W jaki sposób udekorować sernik czekoladowy z nerkowcami?
Sernik czekoladowy będzie miał wyjątkową, głęboko brązową barwę. A skoro tak, możesz spróbować przełamać ją dekoracjami na wierzchu ciasta. Możesz zatem pokusić się o:
- ozdobienie go cukierniczymi „kwiatkami” lub perełkami, które będą dobrze przełamywały intensywny kolor ciasta,
- zaaplikowanie (przy pomocy rękawa cukierniczego) bitej śmietany lub kremu chałwowego czy orzechowego),
- posypanie całości cukrem pudrem.
Pamiętaj, że urozmaicić możesz również samą recepturę na ten sernik. W jaki sposób?
- Dodaj do masy odrobinę przyprawy chili, który nada całości przyjemnej pikanterii.
- Zamień orzechy nerkowca na migdały czy orzechy laskowe.
- Dodaj do kompozycji polewę z białej czekolady lub czekolady białej karmelowej E.Wedel.
- Pomyśl o przełożeniu sernika masą kajmakową.
- Zrezygnuj z dodatku kakao ciemnego z Ghany E.Wedel do masy serowej, aby uzyskać „czarno-białą” wersję.
Sernik, a raczej nerkownik!
Orzechy nerkowca możesz wykorzystać na znacznie szerszą skalę. Nerkowce mogą bowiem… zastąpić ser! Aby tak było, musisz ok. 200-300 g tych orzechów zamoczyć w wodzie na ok. 5-6 godzin, a najlepiej na całą noc, a następnie zblendować z mlekiem roślinnym i cukrem. W ten sposób powstanie wyjątkowy serek z nerkowców, który może być podstawą „nerkownika”.
Komentarze