Liczba porcji8
Łączny czas:3 godz. 30 min
Przygotowanie:90 min
Oczekiwanie:120 min
Poziom trudności:Łatwe

Babka wielkanocna – piaskowa, z cytrynową nutą

LISTA SKŁADNIKÓW:

  • 250g drobnego cukru
  • 160g mąki pszennej
  • 200g masła
  • 5 jaj
  • 40g kakao ciemnego z Ghany E.Wedel
  • 40g mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • skórka z ½ cytryny
  • 90ml śmietanki 30 lub 36%
  • 90g czekolady białej E.Wedel
  • kilka kropel aromatu cytrynowego
  • skórka z ½ cytryny
przepisy Czekolada Gorzka Wedel

PRZYGOTOWANIE:

  • 1

    Całe jaja ubijaj mikserem ok. 3 minuty, stopniowo dodając cukier, łyżka po łyżce. Następnie kontynuuj ubijanie przez kolejne 10 minut. Po tym czasie masa powinna być puszysta i napowietrzona.

  • 2

    Pozostałe sypkie składniki (obie mąki, kakao ciemne z Ghany E.Wedel i proszek do pieczenia) wymieszaj i przesiewając przez sito, dodaj do masy jajecznej. Delikatnie wymieszaj, najlepiej przy użyciu elastycznej szpatułki.

  • 3

    W rondelku roztop masło i wlej do masy.

  • 4

    Formę na klasyczną babkę wysmaruj masłem i oprósz mąką. Napełnij ciastem.

  • 5

    Piecz w temperaturze 160°C przez ok. 50 min. Wystudź.

  • 6

    Podgrzej śmietankę. Do gorącej śmietanki zetrzyj skórkę cytrynową, dodaj aromat i pokruszoną czekoladę białą E.Wedel. Masą polej wystudzone ciasto.

  • 7

    Możesz przygotować polewę z podwójnej ilości czekolady i śmietanki, aby pokryła całą babkę.

Oceń przepis:

Porada Szefa Kuchni:

Nie spiesz się, ubijając jajka. Ubijanie masy jajecznej na babkę piaskową wielkanocną może zająć Ci do 15 minut. Dobrze napowietrzone ciasto będzie smaczniejsze i unikniesz zakalca.

Nie wlewaj wrzącego masła do masy. Pozwól aby chwilę ostygło.

SHARE:

DODAJ KOMENTARZ:

Nazwa użytkownika:

KOMENTARZE: