Liczba porcji6
Łączny czas:2 godz. 30 min
Przygotowanie:30 min
Oczekiwanie:120 min
Poziom trudności:Łatwe

Przepis na babkę wielkanocną oblaną białą czekoladą

LISTA SKŁADNIKÓW:

  • 300g mąki pszennej tortowej
  • 270g jogurtu naturalnego
  • 200g drobnego cukru
  • 50g masła
  • 140g czekolady białej E.Wedel
  • 2 jaja
  • 10g cukru waniliowego
  • 8g proszku do pieczenia
  • skórka z ½ cytryny
  • 50g śmietanki 36%
  • 30g wiórków kokosowych (opcjonalnie)
przepisy Czekolada Gorzka Wedel

PRZYGOTOWANIE:

  • 1

    Masło i 50g czekolady białej E.Wedel rozpuść w rondelku.

  • 2

    Mąkę i proszek do pieczenia przesiej do miski. W drugiej misce ubij na puszystą masę jaja z cukrem i cukrem waniliowym. Nie przestając miksować, dodawaj stopniowo mąkę, jogurt i rozpuszczone masło wymieszane z rozpuszczoną czekoladą białą E.Wedel.

  • 3

    Formę na babkę wysmaruj masłem i oprósz mąką lub bułką tartą.

  • 4

    Do formy przełóż masę i piecz ok. 45 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 170°C (do suchego patyczka).

  • 5

    Roztop 90g czekolady białej E.Wedel w śmietance i dodaj jogurt. Opcjonalnie: do polewy możesz dodać też wiórki kokosowe. Polej ciasto przygotowaną w ten sposób masą.

Oceń przepis:

Pamiętaj, że babka wielkanocna z czekoladą na wierzchu powinna być przechowywana w lodówce. Smacznego!

SHARE:

DODAJ KOMENTARZ:

Nazwa użytkownika:

KOMENTARZE:

  • Nuśka 5 kwietnia 2020 12:39
    Ile jogurtu dać do ciasta a ile do polewy ?
  • Nuśka 5 kwietnia 2020 12:39
    Ile jogurtu dać do ciasta a ile do polewy ?