Następne
Wróć do listy porad

Jak szybko upiec fasolowe brownie?

Nikt, ale to nikt nie zgadnie, że w tym cieście jest fasola. To nie żart!

Wystarczy dokładnie zblendować wszystkie składniki ciasta, a następnie upiec i częstować gości.

Wyobraź sobie, że musisz upiec ciasto, goście w drodze, a Ty masz w domu puszkę fasoli, opakowanie kakao, tabliczkę czekolady oraz same resztki na półce z mąką, płatkami owsianymi i bakaliami. Nie wpadaj w panikę! W 30 minut zdążysz przygotować fasolowe brownie, które dodatkowo może być w wersji wegańskiej lub bezglutenowej.

Share:

Zadbaj o:
  • Odpowiednią konsystencję

    Brownie ma być wilgotne, lekko klejące, ma przypominać zakalec. Aby osiągnąć taki efekt, musisz bardzo dokładnie przepłukać a następnie zblendować fasolę, ponieważ dzięki niej ciasto stanie się klejące i aksamitne. Nie dodawaj także zbyt dużo mąki (wystarczy maksymalnie pół szklanki).

  • Składniki najlepszej jakości

    Tylko z takich stworzysz poezję smaków i aromatów – użyj klasycznej gorzkiej czekolady E.Wedel i Kakao z Ghany, aromatycznej wanilii, doskonałego masła lub oleju kokosowego. Najlepsza jakość składników to tajemnica każdego szefa kuchni i każdej pani domu.

  • Fasolowe brownie w wersji wegańskiej

    Uda się doskonale, jeśli do ciasta zamiast jajek dodasz banana lub prażone jabłka (sprawią, że ciasto nie będzie suche i rozpadające się), zaś masło zastąpisz olejem kokosowym. Pamiętaj, aby przed dodaniem do ciasta rozpuścić olej kokosowy.

  • Ciasto bez glutenu

    Fasolowe brownie to świetna i pyszna alternatywa dla osób na diecie bezglutenowej. Jeśli chcesz aby Twoje brownie było właśnie takie, zamiast mąki dodaj do ciasta pół szklanki płatków owsianych.

  • Różne dodatki

    Do ciasta po zmiksowaniu na gładką masę możesz wmieszać pokruszoną czekoladę, kawałki orzechów, masło orzechowe, pokrojone na kawałki daktyle, żurawinę, czy suszone morele. Na wierzchu możesz ułożyć połówki orzechów pekan lub nerkowców, posypać wiórkami kokosowymi lub grubą solą himalajską. Wszystkie te składniki niesamowicie smakują po upieczeniu. Ponadto gdy ciasto jest upieczone i ostudzone możesz je polać czekoladową polewą – wystarczy w kąpieli wodnej rozpuścić tabliczkę gorzkiej czekolady.

Uważaj na:
  • Właściwą temperaturę składników

    Zwróć uwagę aby wszystkie dodawane składniki miały temperaturę pokojową a roztopione masło lub olej kokosowy nie były wrzące. Dzięki temu powstanie harmonijna całość, a jedyny zakalec, jaki powstanie, będzie tym zaplanowanym.

  • Odpowiednią formę do pieczenia

    Odstaw na bok wszelkie silikonowe foremki, w nich ciasto się nie uda. Najlepiej użyć większej dosyć płaskiej blachy metalowej wyłożonej papierem do pieczenia, w której ciasto po wylaniu będzie miało grubość maksymalnie 3 centymetrów. Wtedy upiecze się równomiernie, a Ty unikniesz spalonych boków i surowego środka.

  • Niezbyt długi czas pieczenia

    Brownie fasolowe piecze się krótko – maksymalnie 30 minut w 180°C bez termoobiegu. Dzięki temu nie będzie suche, lecz pozostanie wilgotne i będzie miało błyszczącą skórkę. Sprawdź czy jest gotowe wbijając w środek drewniany patyczek – ciasto jest upieczone gdy patyczek wyjdzie lekko oklejony niewielkimi okruszkami.

  • Ostudzenie ciasta przed podaniem

    Brownie najlepiej jeść gdy całkowicie ostygnie, dopiero wtedy poczujesz pełnię smaku.