Następne
Wróć do listy porad

Sposób na puszysty omlet

Perfekcyjny omlet? Puszysty, delikatny, a jednocześnie wilgotny w środku. Lekki niczym chmurka, rozpływający się w ustach z każdym niemal kęsem. Brzmi jak nieosiągalny ideał? Nie musi! Odkrywamy przed Tobą sekret doskonałego omleta, który tkwi w umiejętnie przygotowanej masie omletowej i odpowiednim smażeniu.

Klasyczny omlet francuski, włoska fritatta, hiszpańska tortilla a może japońskie tamagoyaki? Choć historia smażonych placków z ubitych jajek sięga starożytności, do dziś przygotowanie idealnie puszystego omleta wciąż stanowi lada wyzwanie nawet dla wprawionych kucharzy. Jak zrobić omlet doskonały? Dzięki naszym poradom łatwo i szybko przygotujesz taki, który podbije serca – a przede wszystkim żołądki – nawet najbardziej wymagających smakoszy!

Share:

Zadbaj o:
  • Ubijanie jajek

    Przygotowywanie omleta zacznij od oddzielenia żółtek jaj od białek. Żółtka utrzyj na puch razem z cukrem, jeśli masz ochotę na słodkiego omleta lub z solą, gdy wolisz wytrawną wersję placka. Białka z odrobiną mleka lub śmietanki ubij na sztywną pianę. Ten dodatek sprawi, że po wylaniu masy na patelnię zacznie ona równomiernie rosnąć na puszysty placek.

  • Łączenie składników

    Puch z żółtek połącz ręcznie, nie za pomocą miksera, z pianą - tak, by zapobiec jej opadnięciu. Do starannie wymieszanej masy możesz teraz dodać ulubione składniki lub zrobić to, gdy omlet będzie gotowy do podania.

  • Podanie

    Do wytrawnego omleta doskonale nadadzą się francuskie sery, świeże warzywa i aromatyczne zioła. Do omleta na słodko świetnie pasować będą z kolei karmelizowane wcześniej banany z sosem czekoladowym, sezonowe owoce z serkiem śmietankowym lub śliwkowe powidła oprószone cynamonem. Ten etap zależy wyłącznie od Twoich upodobań i kulinarnej inwencji – daj się jej ponieść! Omlet to danie, które sprawdzi się na każdą okazję i dowolną porę dnia. Doskonale syci o poranku, równie dobrze smakuje jako wykwi

Uważaj na:
  • Smażenie jednej strony

    Przygotowałeś już jajeczną masę? Czas na drugą, najważniejszą część – smażenie omleta! Najpierw naszykuj odpowiednią patelnię, najlepiej teflonową lub inną z nieprzywierającą powierzchnią. Następnie rozgrzej na niej masło lub odrobinę oleju, dzięki któremu Twój omlet przybierze złocistego koloru. Gdy tłuszcz osiągnie odpowiednią temperaturę, wylej na patelnię przygotowaną wcześniej masę z jajek. Nie mieszaj jej, a jedynie lekko poruszaj patelnią.

  • Smażenie drugiej strony

    Gdy spód omleta zetnie się, a jego wierzch wciąż będzie płynny i jasnozłocisty – przełóż go na drugą stronę. Możesz to zrobić na kilka sposobów – przekładając go na drugą, rozgrzaną wcześniej patelnię z tłuszczem, przerzucając go na talerz lub pokrywkę od garnka i z powrotem na patelnię. Nie do końca ścięty omlet możesz też podpiec w piekarniku, jak robią to zwykle Anglicy. Jeśli przygotowujesz typowo francuski omlet, po podsmażeniu jego jednej strony, możesz złożyć go po prostu na pół.