ABC przygotowania idealnej polewy – rozpuszczanie czekolady w kąpieli wodnej
1
Gotowanie

ABC przygotowania idealnej polewy – rozpuszczanie czekolady w kąpieli wodnej

Polewa to nieodzowny element wielu ciast. Często stanowi "kropkę nad i" – jest uwieńczeniem całego wypieku. Chociaż można skorzystać z gotowych już produktów, warto pokusić się o samodzielne jej przyrządzenie. Poznaj sekret cukierników, dzięki któremu można przygotować doskonałą polewę – na bazie dobrej jakości czekolady rozpuszczanej w kąpieli wodnej.

Bez polewy czekoladowej nikt nie wyobraża sobie wuzetki, sernika wiedeńskiego, keksa czy klasycznego brownie. Można przygotować ją na wiele sposobów. Jednak rozpuszczanie czekolady w kąpieli wodnej to najprostszy i bardzo szybki sposób. Decydując się na takie rozwiązanie, będziesz mieć pewność, że czekolada nie zwarzy się ani nie przypali się. Cała procedura sprowadza się do pokruszenia czekolady na mniejsze kawałki, a następnie umieszczeniu ich w misce – nad wrzącą wodą. Gdy czekolada się rozpuści, polewa jest gotowa. Możesz też dodać niewielką ilość śmietanki kremówki lub masła, dzięki czemu zastygnięta polewa będzie miękka i błyszcząca.

Sprawdź również przepis na:

muffinki czekoladowe

czekoladowe brownie

Chcesz dowiedzieć się, jak wyczarować Polewę czekoladową: https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/przepis/polewa-czekoladowa/

Zadbaj o:

  • SZKLANA MISKA O ODPOWIEDNIEJ ŚREDNICY

    Rozpuszczenie czekolady w kąpieli wodnej należy wykonać w misce o średnicy, która będzie dużo większa niż średnica garnuszka. Dzięki temu będziesz mieć pewność, że dno nie będzie dotykało wrzącej wody.
  • ODPOWIEDNIA ILOŚĆ WODY

    Kąpiel wodna nie wymaga dużej ilości wody. Garnuszek wystarczy napełnić do 1/3 jego wysokości. Zbyt duża jej ilość spowoduje, że dno miski będzie dotykało powierzchni wody, co jest niewskazane.
  • DROBNE KAWAŁKI CZEKOLADY

    Im drobniejsze kawałki czekolady umieścisz w misce, tym rozpuszczanie w kąpieli wodnej będzie trwało krócej.

Uważaj na:

  • MOKRA MISKA

    Miska, w której znajduje się czekolada, powinna być sucha. Nawet najmniejsza kropla wody wewnątrz miski sprawi, że czekolada rozwarstwi się.
  • ROZPUSZCZANIE CZEKOLADY NA DUŻYM OGNIU

    Jeśli rozpuszczanie czekolady w kąpieli wodnej wykonujesz na dużym ogniu, istnieje ryzyko przypalenia produktu. Znacznie lepiej sprawdzi się mały ogieńwiększy wykorzystaj jedynie do zagotowania wody. . Ustawiając miskę na wierzchu, od razu zmniejsz ogień.
  • MIESZANIE CZEKOLADY PODCZAS KĄPIELI WODNEJ

    Podczas rozpuszczania czekolady w kąpieli wodnej należy unikać mieszania. Zwiększa to bowiem ryzyko rozwarstwienia się czekolady, w efekcie czego polewa nie będzie udana. Mieszać możesz dopiero, gdy czekolada ma prawie płynną konsystencję.
  • WYDOBYWAJĄCA SIĘ PARA WODNA

    Podczas rozpuszczania czekolady w kąpieli wodnej z garnuszka wydobywa się para. Zachowaj ostrożność podczas dodawania czekoladowych kawałków i mieszania po ich rozpuszczeniu. Najlepiej robić to w rękawicy kuchennej, aby uniknąć oparzenia.
Podobała Ci się ta porada?