Następne
Wróć do listy porad

Jak zrobić lukier do ciastek świątecznych?

Nieodłącznym elementem świątecznych przygotowań jest pieczenie ciasteczek. Chociaż można podawać je bez żadnych ozdób, warto je udekorować. Pomocny będzie lukier, który łatwo przygotujesz w kilku odsłonach. Dzięki temu ciastka świąteczne nabiorą unikalnego charakteru i staną się jeszcze bardziej apetyczne. Poznaj kilka wskazówek, które pozwolą na przygotowanie idealnego lukru.

Dekorowanie ciastek świątecznych to przyjemne i kreatywne zajęcie dla osób w każdym wieku. Czynność tę możesz potraktować jako jeden z elementów bożonarodzeniowych lub wielkanocnych przygotowań, wciągając do zabawy także dzieci. Pomysły na dekoracje mogą być różnorodne – ograniczeniem jest tak naprawdę tylko wyobraźnia, ponieważ lukier można przygotować w wielu wariantach kolorystycznych i smakowych. Dzięki temu ciasteczka staną się oryginalne i wyjątkowe. A przez to, że zostaną udekorowane ręcznie, mogą doskonale sprawdzić się w roli prezentu w stylu hand-made. Gotowi? Oto kilka wskazówek, którymi warto podążać w celu uzyskania lukru odpowiedniego do dekoracji świątecznych ciasteczek!

Share:

Zadbaj o:
  • WYSOKIEJ JAKOŚCI SKŁADNIKI

    To podstawa każdej dekoracji cukierniczej – także lukru. Zwróć uwagę na to, by użyć drobnego cukru do wypieków, który z łatwością rozpuści się w soku z cytryny czy wodzie. Jeśli masę do dekoracji przygotowujesz na bazie cytryn, zadbaj o niewoskowane owoce, wyróżniające się pełnią aromatów.

  • WŁAŚCIWE PROPORCJE

    Dotyczy to każdego rodzaju lukru – zarówno tego na bazie soku z cytryny, jak również przyrządzanego z białek. Szczególnie ważne są proporcje składników na lukier z białek – w tym przypadku na 1 białko przypada aż 1,5 szklanki cukru pudru i odrobina wody.

  • UŻYCIE ODPOWIEDNIEJ KOŃCÓWKI MIKSERA

    Istotą przygotowania dobrego lukru na bazie białek jest ucieranie. Dlatego należy do miksera przymocować odpowiednią końcówkę – powinien to być hak, a nie mieszadło do ubijania bitej śmietany itp. Dzięki temu uda Ci się przygotować biały i gęsty lukier, który będzie idealny do dekorowania świątecznych ciasteczek.

Uważaj na:
  • NIEODPOWIEDNIĄ KONSYSTENCJĘ

    Lukier do ciastek świątecznych powinien mieć odpowiednią konsystencję. Jeśli jest za rzadki, będzie spływał po powierzchni wypieków i nie uda się stworzyć żadnego wzorku. W takim przypadku trzeba dosypać cukier i ponownie utrzeć. Pamiętaj, że lukier do ciastek świątecznych musi być gęsty niczym śmietana i mieć śnieżnobiały kolor. Chodzi o to, by powoli kapał z łyżki, a ślad po nim nie powinien zanikać zbyt szybko.

  • NIEPRAKTYCZNE NARZĘDZIA DO DEKORACJI

    Odpowiednio przygotowany lukier do dekoracji pozwala na tworzenie naprawdę skomplikowanych ozdób. Nie uda Ci się to wówczas, gdy nie będziesz dysponować odpowiednimi narzędziami. Do tworzenia cienkich obramowań niezbędny okaże się rękaw cukierniczy, zakończony odpowiednią tylką. Pomocny będzie także drewniany patyczek, który pozwoli na równomierne rozkładanie lukru.

  • SZTUCZNE BARWNIKI

    Lukier nie musi być tylko śnieżnobiały – możesz go dowolnie zabarwić. Uważaj jednak na sztuczne barwniki – szczególnie, jeśli ciastka świąteczne mają być nie tylko piękne, ale i pyszne. Zastąp go naturalnymi barwnikami spożywczymi, np. pozyskanymi z soków owocowych i warzywnych.