Jak zrobić idealny omlet czekoladowy – sposób na szybkie śniadanie
0
Gotowanie

Jak zrobić idealny omlet czekoladowy – sposób na szybkie śniadanie

Nie daj się śniadaniowej nudzie i zaserwuj swoim bliskim idealne omlety śniadaniowe. Ich przygotowanie, łącznie ze smażeniem, nie zajmuje więcej niż 15 minut, co sprawia, że sprawdzą się także w przypadku osób zapracowanych. Omlety można przygotować także w wersji fit i bezglutenowej.

Omlet to prawdziwa śniadaniowa klasyka! Placek z mąki i jajek, przyrządzany niemal tak często jak popularna jajecznica, cieszy się niezwykłym uznaniem od dawna. Jeszcze kilka lat temu przygotowywany był niemal zawsze „na słono”, jednak coraz częściej wykonywany jest jego słodki wariant. Zaserwowany z owocami omlet czekoladowy jest bowiem nie tylko prosty w przygotowaniu, ale i wyjątkowo pyszny!

Chcesz dowiedzieć się, jak wyczarować Omlet czekoladowy z płatkami owsianymi i pomarańczą: https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/przepis/omlet-czekoladowy-z-platkami-owsianymi-i-pomarancza/

Zadbaj o:

  • Odpowiednio przygotowane ciasto na omlet

    W tradycyjnym wariancie „na słono” wystarczy dwa całe jajka połączyć z dwoma łyżkami mąki, zmiksować i usmażyć na rozgrzanej uprzednio patelni. W przypadku omleta „na słodko”, w wersji czekoladowej, należy dodać jeszcze płaską łyżeczkę cukru waniliowego, dwie łyżeczki cukru pudru i łyżkę stołową kakao ciemnego z Ghany E.Wedel. Warto także dodać 2-3 kostki rozpuszczonej w kąpieli wodnej czekolady E.Wedel. To, czy będzie to czekolada gorzka klasyczna 64% E.Wedel czy może czekolada mleczna E.Wedel
  • Różnorodność dodatków

    Co jest wyjątkową zaletą omletów czekoladowych? To, że pasują do nich niemal wszystkie polewy, sosy i owoce. Przygotowując śniadanie dla swoich bliskich zadbaj więc o to, aby każdy mógł zjeść omlet czekoladowy w sposób najbardziej mu odpowiadający. Przygotuj: półmisek z owocami, m.in. bananami, plasterkami kiwi czy borówkami, dżemy, tłusty ser biały ze śmietaną i cukrem… w tym wypadku ogranicza Cię tylko własna fantazja.

Uważaj na:

  • Zbyt gęste ciasto na omlet czekoladowy

    Omlet czekoladowy powinien być lekki i puszysty, przypominać nieco naleśnik. Czasami zdarza się, że masa przed usmażeniem wydaje się zbyt gęsta i ciężka. W takiej sytuacji należy dodać do niej ok. 1/3 szklanki mleka, roślinnego lub krowiego. Mleko nieco rozrzedzi ciasto i nie wpłynie negatywnie na smak.
  • Smażenie omletu – tłuszcz ma znaczenie

    Inaczej smaży się potrawy na słono, inaczej zaś na słodko. Smażenie omletu czekoladowego powinno wyglądać tak samo jak smażenie naleśników – na wysokim ogniu, na maśle lub oleju roślinnym. Należy unikać tłuszczy zwierzęcych. Po kilku minutach smażenia należy przekręcić omlet na drugą stronę.
  • Owoce, które są wyjątkowo wilgotne

    Niektóre owoce, takie jak m.in. dojrzałe gruszki, niektóre jabłka czy nektarynki są na tyle soczyste, że mogą się nie sprawdzić. Już kilka minut po ułożeniu na omlecie zaczną puszczać sok, który omlet zacznie chłonąć i ze słodkiego, puszystego placka zamieni się w przemoczoną papkę. Jeżeli więc decydujesz się na przygotowanie omletu z cieknącymi dodatkami – zjedz go od razu. Jeżeli zaś chcesz zabrać go na wynos – owoce spakuj oddzielnie.
Podobała Ci się ta porada?