Następne
Wróć do listy porad

Tort przekładany musem czekoladowym i porzeczkami

Podjąłeś się ambitnego zadania, jakim jest przyrządzenie wypieku urodzinowego lub jubileuszowego? Każda wyjątkowa okazja zasługuje na należytą oprawę, dlatego wciel się w rolę cukiernika z pełnym zaangażowaniem. Czekają Cię wieloetapowe przygotowania, ale ich zwieńczeniem okaże się piękny tort przekładany musem czekoladowym i porzeczkami.

 

 

Sekretem udanego tortu jest przede wszystkim puszysty biszkopt, aksamitna masa umieszczona pomiędzy warstwa ciasta, a do tego świeży akcent w postaci soczystych, kwaskowatych owoców. Poznawszy takie połączenie, zapewne jeszcze nie raz będziesz do niego wracać. Wierne odtworzenie przepisu z wykorzystaniem wysokogatunkowych składników to klucz do sukcesu. Dlatego już na etapie przygotowań i robienia zakupów, sięgnij po czekoladę Klasyczną Mleczną E.Wedel, a chcąc przełamać słodycz, dodaj do niej gorzkie kakao z Ghany E.Wedel. Poniżej znajdziesz kilka wskazówek, jak przygotować idealny mus.

Dekoracje z użyciem świeżych owoców

Zwieńczeniem Twojego dzieła będą dekoracje, ale w tym przypadku wcale nie muszą być one bogate. Sam smak się obroni i to na nim skup się najbardziej. Natomiast dekoracją, a zarazem ciekawym akcentem smakowym deseru okażą się porzeczki – same lub zmieszane z innymi owocami leśnymi i sezonowymi. Jagody, borówki, maliny, truskawki dostarczą Ci wielu doznań smakowych oraz wizualnych. Pamiętaj jednak, że ciasto z owocami zepsuje się szybciej – najlepiej przygotować je na dzień przed świętem.

Zadbaj o:
  • IDEALNĄ KONSYSTENCJĘ MASY

    Masa do przekładania biszkoptów musi mieć idealną konsystencję. Nie może rozlewać się, a zarazem nie powinna być zbyt mocno zbita, co odbierze całą przyjemność z jedzenia. W torcie możesz umieścić mus czekoladowy, który po prawidłowym wykonaniu będzie zachwycał swoją puszystością oraz lekkim smakiem. Słodycz będzie wyczuwalna, ale nie będzie przytłaczała. Szczególnie, gdy dodatkiem będą kwaskowate porzeczki.

  • DOBREJ JAKOŚCI SKŁADNIKI

    Sekretem dobrego musu są: dobrej jakości czekolada (najlepiej sprawdzi się czekolada Klasyczna mleczna E.Wedel lub Gorzka Klasyczna 64% E.Wedel – możesz połączyć dwie wersje, aby uzyskać idealny balast słodkości), bardzo drobny cukier puder (najlepiej przesiany przez sitko, pozbawiony grudek), masło o zawartości tłuszczu 82% (zamiast margaryny lub mixów tłuszczowych), jajka pozyskane z zaufanego źródła (sklepu ekologicznego, od rolnika) przechowywane w temperaturze pokojowej.

  • ODPOWIEDNIĄ FORMĘ

    Wybranie dobrej tortownicy może być wyzwaniem. W większości przepisów jest informacja, jaką średnicę powinna ona mieć. Zaopatrz się w nią odpowiednio wcześniej. Jeżeli masz np. tortownicę 2 cm mniejszą niż rekomendowana, to także możesz jej użyć (najwyżej zostanie Ci nieco składników). Nasmaruj jej brzegi i dno masłem lub wyłóż ją natłuszczonym papierem do pieczenia.

Uważaj na:
  • BISZKOPT

    Wielu cukierników-amatorów deklaruje, że tym, co sprawia im największą trudność przy wykonywaniu tortu jest biszkopt. Czy faktycznie jest się czego obawiać? Nie! Wystarczy, że znajdziesz dobry przepis na ciasto z musem czekoladowym i odtworzysz go krok po kroku. Tylko za pierwszym razem możesz czuć się niepewnie, nabierając wprawy zyskasz też pewność siebie i w kuchni chętniej będziesz eksperymentować.

  • DETALE

    Każdy detal się liczy – składniki dobrej jakości, idealnie odmierzone proporcje, przygotowanie krok po kroku, ustawienie optymalnej temperatury i kontrolowanie czasu pieczenia. Finał będzie spektakularny, a solenizant zaskoczony! Jeżeli jednak to Twój pierwszy tort, pamiętaj zwłaszcza o ubijaniu jajek na gęstą pianę (rób to na optymalnych obrotach, jeżeli mikser pracuje zbyt szybko, może dojść do ich ścięcia) i wymieszaniu składników suchych w oddzielnej misce (dopiero potem połącz je z mokrymi)