Następne
Wróć do listy porad

Szybko gotowe ciasto czekoladowe

Ciasto czekoladowe to wypiek idealny na każdą okazję, który wpisuje się w gusta nawet najbardziej wymagających. Jego atutem jest nie tylko doskonały smak, ale również szybkość i łatwość przygotowywania. Jeśli jednak chcesz mieć pewność, że wypiek będzie udany, skorzystaj z kilku cennych wskazówek.

Ciasto czekoladowe to klasyka wśród ciast, która cieszy się ogromną popularnością. To zasługa doskonałego smaku – solidna porcja czekolady jest tutaj mocno wyczuwalna, podobnie jak w brownie. Samo ciasto jest przyjemnie ciężkie i wilgotne, dzięki czemu rozpływa się w ustach.

 

Szybkie ciasto czekoladowe to propozycja doskonała z kilku powodów. Przygotujesz je w krótkim czasie z ogólnodostępnych składników. Nie musisz mieć przy tym wybitnych zdolności cukierniczych, ponieważ przepis jest prosty – sprowadza się do połączenia poszczególnych produktów w odpowiednich proporcjach. Samo wymieszanie składników to jednak za mało. Trzeba pamiętać o kilku ważnych zasadach, które pozwalają uniknąć zakalca.

Zadbaj o:
  • WYSOKIEJ JAKOŚCI CZEKOLADĘ

    W przepisie na szybkie ciasto czekoladowe pierwsze skrzypce gra czekolada, która stanowi podstawowy składnik. To właśnie od jego jakości będzie zależeć ostateczny smak ciasta. Dlatego postaw na produkt wysokiej jakości czekoladę gorzką klasyczną 64% lub inny tabliczkę od E.Wedel.

  • TEMPERATURĘ POKOJOWĄ SKŁADNIKÓW

    Zanim przystąpisz do przygotowywania ciasta czekoladowego, niektóre składniki musisz wyjąć z lodówki – tak, aby nabrały temperatury pokojowej. Ich ocieplenie zniweluje zbyt dużą różnicę temperaturową, która mogłaby być przyczyną zakalca.

  • DODANIE MIĘKKIEGO MASŁA

    Przepis na szybkie ciasto czekoladowe wymaga użycia masła. Jest ono potrzebne do uzyskania puszystego kremu maślanego. Nie uda się osiągnąć takiego efektu, jeśli masło będzie twarde. Tłuszcz wyjmij dużo wcześniej z lodówki, aby stał się bardziej miękki. Dzięki temu proces ucierania masła z cukrem zaowocuje powstaniem jasnej i puszystej masy.

  • MIESZANIE RÓZGĄ

    Na etapie naprzemiennego łączenia suchych składników z mlekiem należy zrezygnować z miksera. Mieszanie powinno odbywać się za pomocą rózgi kuchennej – po to, aby nie dopuścić do napowietrzenia ciasta. Pamiętaj przy tym, aby mieszać bez użycia siły i tylko do połączenia składników.

Uważaj na:
  • MIESZANIE CIASTA W RÓŻNYCH KIERUNKACH

    Chociaż podstawą ciasta czekoladowego jest czekolada, należy dodać również mąkę pszenną. Podczas mieszania składników należy zatem zachować ten sam kierunek. W przeciwnym razie dojdzie do zerwania włókienek glutenu, co może skutkować powstaniem zakalca.

  • PRZYGOTOWYWANIE POLEWY W KĄPIELI WODNEJ

    Ciasto należy udekorować polewą czekoladową uzyskaną poprzez rozpuszczenie czekolady w kąpieli wodnej. Należy zatem pamiętać, aby miseczka z czekoladą była idealnie sucha oraz aby jej dno nie dotykało powierzchni wody. W przeciwnym razie dojdzie do przypalenia lub zwarzenia czekolady.

  • ZBYT WYSOKĄ TEMPERATURĘ PIECZENIA

    Formę z ciastem czekoladowym należy umieścić w uprzednio nagrzanym piekarniku. Zaleca się utrzymać temperaturę wynoszącą 165oC – to optymalna wartość, która pozwala na precyzyjne upieczenie ciasta. Podniesienie temperatury bez kontrolowania stopnia wypieczenia może skutkować spaleniem wypieku.

  • ZBYT DŁUGIE MIESZANIE

    Jeżeli chcesz uniknąć zakalca, należy unikać zbyt długiego i intensywnego mieszania. Prowadzi to bowiem do napowietrzenia ciasta. W efekcie szybko wyrasta w piekarniku, a następnie gwałtownie opada. Jeśli nie chcesz do tego dopuścić, mieszaj tylko do połączenia składników – nie dłużej.