Mikołajki to prezenty, radość i oczywiście spotkania w gronie rodziny, przyjaciół i znajomych. To czas radości, beztroski i obdarowywania się upominkami w szkołach.
Jakie słodkie przekąski sprawdzą się na każdej z tym imprez?
Chcesz dowiedzieć się, jak wyczarować Maślane bałwanki: https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/przepis/maslane-balwanki/
Już od początku grudnia wszędzie pachną korzenne przyprawy, więc żadna szanująca się impreza mikołajkowa nie mogłaby się odbyć bez tych słodkich przekąsek. Mogą być z nadzieniem lub bez, a dekoracja może być wykonana z lukru, polewy czekoladowej, cukrowych posypek czy prażonych orzechów i migdałów.
Na wierzch muffina nakładamy bitą śmietanę (na przykład przy pomocy szprycy lub rękawa cukierniczego) i układamy cukrowe oczy, nos z żurawiny i rogi ze słonych precelków przełamanych na pół. Muffiny można zrobić według dowolnego ulubionego przepisu, mogą mieć smak czekoladowy, waniliowy czy korzenny.
Pianki należy nadziać na patyczek do szaszłyka, a następnie zanurzyć w roztopionej białej czekoladzie. Gdy czekolada zastygnie namalować na niej oczy, uśmiech i guziki.
Na przykład czerwoną i białą cukrową posypką.
Najlepiej wyciąć je w świąteczne kształty i udekorować połówkami migdałów, orzechów czy też wiórkami kokosowymi.
To doskonała słodka przekąska finger food, można je nabić na wykałaczki uprzednio pokroiwszy na małe (na jeden kęs) kawałki
Aby je zrobić należy ubić białka na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Następnie podzielić pianę na część na czapkę (większość piany) i pompon. Do części przeznaczonej na czapkę trzeba dodać czerwony barwnik spożywczy. Następnie przy pomocy szprycy wyciskać na papier do pieczenia mikołajkowe czapeczki. Z białej piany trzeba zrobić pompony. Piec do chrupkości.
Posypane cukrem pudrem będą wyglądały jakby były oprószone śniegiem. Można je ułożyć w bardzo efektowną piramidę na paterze.
Niezawodną słodką przekąską są zawsze kawałki owoców polane czekoladą – można wybrać czekoladę gorzką, mleczną czy białą, a zastygającą polewę posypać wiórkami kokosowymi i cukrową posypką w mikołajkowych kolorach. Warto jednak polać je czekolada bezpośrednio przed podaniem – wtedy będą najsmaczniejsze!
Z budyniem waniliowym i dekoracją z czerwonych owoców także wpisują się w tematykę imprezy mikołajkowej i mogą się okazać największym hitem wśród słodkich przekąsek, które chcemy podać gościom. Pamiętaj jednak, żeby zaserwować je bezpośrednio z lodówki – inaczej krem zmieni konsystencję.
Z kremu waniliowego przekładanego warstwowo musem z truskawek, udekorowany bitą śmietaną i piankami Marshmallow będą się doskonale prezentowały na każdym stole, Jest to jednak na tyle delikatny deser, że przed zaserwowaniem musi być trzymany w lodówce. Żeby nie pochłonął zapachów, warto przykryć pucharek folią – inaczej deser nie będzie aż tak smaczny.