Następne
Wróć do listy porad

Jak zrobić sernik czekoladowy bez pieczenia?

Sernik czekoladowy bez pieczenia to proste, a zarazem niesamowicie smaczne ciasto, które sprawdza się idealnie bez względu na porę roku czy okazję. Pokochają je zarówno dzieci, jak i dorośli. Zastanawiasz się, jak je przyrządzić? Oto krótki poradnik, który pozwoli Ci wyczarować najlepszą wersję tego deseru. Zobacz, o czym warto pamiętać, a na co koniecznie uważać.

Kremowy, puszysty i urzekający intensywnym aromatem ziaren kakaowca – taki właśnie jest idealny sernik czekoladowy bez pieczenia. Inspiracja przyszła do Europy z USA, gdzie ta wersja deseru jest niezwykle popularna. Nie ma się czemu dziwić. Ten smakołyk przyrządzisz w krótkim czasie – zwłaszcza, gdy nabierzesz już wprawy w tworzeniu perfekcyjnej masy serowej. To ona jest sercem deseru.

Pamiętaj, że sernik czekoladowy bez pieczenia warto przygotować z lekkim wyprzedzeniem – zwłaszcza, jeśli chcesz go zaserwować gościom. Masa potrzebuje ok. 3 godzin, aby w pełni stężała. Ale cierpliwość popłaca, ponieważ słodki deser błyskawicznie znika ze stołu!

Share:

Zadbaj o:
  • WYBRANIE WYSOKIEJ JAKOŚCI SERA

    Najlepiej do przygotowania masy sprawdzi się tłusty twaróg sernikowy, który wyróżnia się wyjątkową kremowością. Powinien on zostać zmielony przed rozpoczęciem przygotowywania masy. Opcjonalnie twaróg możesz zmieszać z mascarpone.

  • DOBRANIE ULUBIONEJ CZEKOLADY

    Sernik czekoladowy bez pieczenia będzie smakował najlepiej wówczas, gdy do przyrządzenia masy serowej wykorzystasz tabliczkę swojej ulubionej czekolady dobrej jakości. Jaką wybrać? W najbardziej klasycznej i aromatycznej wersji – czekolada mocno gorzka 80% E.Wedel, jednak możesz również sięgnąć po czekoladę mleczną, białą lub połączyć ze sobą kilka produktów. Ważne, aby sięgnąć po smakołyk dobrej jakości.

  • ZACHOWANIE ODPOWIEDNICH PROPORCJI MIĘDZY SEREM A CZEKOLADĄ

    Na 1 kg sera twarogowego (na tortownicę o średnicy 25 cm) potrzebujesz ok. 400 g czekolady gorzkiej oraz 1 szklankę cukru pudru. Pamiętaj, że jeśli wykorzystujesz słodsze odmiany czekolady, należy zmniejszyć ilość cukru.

  • UWAŻNE POŁĄCZENIE SKŁADNIKÓW MASY SEROWEJ

    Ser o pokojowej temperaturze należy stopniowo dodawać do stopionej w kąpieli wodnej czekolady – mieszając tak, aby nie powstały grudki, aż do uzyskania gładkiej masy. Kolejny etap to dodanie cukru pudru.

  • WYŁOŻENIE MASY NA WARSTWĘ CIASTECZEK

    Najlepiej w tej roli sprawdzą się typowo kruche ciasteczka, które należy pokruszyć i zmieszać z roztopionym masłem (ok. 4 łyżki na 200 g ciasteczek). Tak przygotowaną masę ułóż na spodzie tortownicy i pokryj serem z czekoladą.

Uważaj na:
  • ODPOWIEDNIE SCHŁODZENIE SERNIKA PRZED PODANIEM

    Sernik czekoladowy bez pieczenia powinien trafić do lodówki minimum na 3 godziny do stężenia wszystkich składników.

  • DOKŁADNE WYMIESZANIE SKŁADNIKÓW MASY SEROWO-CZEKOLADOWEJ

    Jeśli powstaną grudki z czekolady, możesz je roztopić poprzez krótkie podgrzanie całości w kuchence mikrofalowej i ponowne wymieszanie.

  • ATRAKCYJNE UDEKOROWANIE SERNIKA

    Najlepiej w roli dekoracji na sernik czekoladowy bez pieczenia sprawdzi się lekka polewa czekoladowa lub słony karmel. Dodatkowo udekoruj całość np. owocami czy orzechami włoskimi dla uzyskania jeszcze bogatszego deseru.