Następne
Wróć do listy porad

Kruche ciasteczka czekoladowe na twoim stole

Kruche ciasteczka czekoladowe to idealny wypiek na każdą okazję… i bez okazji! Świetnie sprawdzą się jako słodki dodatek do kawy, przekąska do pracy lub szkoły, drobny smakołyk na długą podróż, a także poczęstunek na wizytę bliskich lub znajomych. A co najważniejsze – co ich przygotowania wystarczą proste, dostępne pod ręką składniki. Jak zrobić kruche ciasteczka czekoladowe? Podpowiadamy!

Szukasz pomysłu na słodką przekąskę do popołudniowej kawy? Potrzebujesz inspiracji na szybki deser dla niezapowiedzianych gości? Kruche ciasteczka czekoladowe to wyjątkowo prosty i błyskawiczny przepis, który przypadnie do gustu miłośnikom mocno czekoladowych i wyjątkowo kruchych łakoci.

Share:

Zadbaj o:
  • Dobrej jakości czekoladę

    Idealne ciasteczka z tego przepisu są jednocześnie obłędnie kruche i intensywnie czekoladowe. I to właśnie od wyboru czekolady zależy finalny efekt tego kulinarnego eksperymentu. By zachwycał on nawet najbardziej wybrednych fanów łakoci, do przygotowania ciasteczek użyj ulubionej czekolady o wysokiej zawartości kakao. Dzięki temu po upieczeniu czekoladowe ciasteczka będą delikatnie rozpływać się w ustach.

  • Schłodzenie ciasta w lodówce

    Wszystkie składniki ciasta – mąkę, proszek do pieczenia, cukier puder i jajko zagnieć wraz z tabliczką czekolady pokrojoną na drobną kostkę. Wyrobioną masę owiń folią spożywczą, a następnie włóż do lodówki. Po godzinie ciasto będzie idealnie twarde, dzięki czemu z łatwością pokroisz je na grube plastry, z których po rozwałkowaniu wytniesz równe ciasteczka.

  • Dekoracje ciasteczek czekoladowych

    Kruche ciasteczka czekoladowe są pyszne same w sobie. Jak w przypadku każdego wypieku, ich smak i wygląd podkręcą odpowiednio dobrane dekoracje. W przypadku kruchych wypieków najlepiej sprawdzą się przede wszystkim ozdoby w formie polewy. Największym fanom łakoci polecamy wykonanie jej z białej czekolady, która będzie kontrastować z czekoladowymi ciasteczkami. Równie świetnie pasować będzie do nich kolorowa posypka z czekoladowych lub kokosowych wiórków czy posypka z barwników spożywczych.

Uważaj na:
  • Niezbyt schłodzone ciasto

    Odpowiednie schłodzenie ciasta odgrywa kluczową rolę podczas przygotowywania chrupiących ciasteczek czekoladowych. Dlaczego? Twarda masa jest łatwa, a przede wszystkim szybka w obróbce, dzięki czemu ciasto nie nagrzewa się pod wpływem ręcznego wyrabiania. To sprawia, że ciasteczka po upieczeniu są wyjątkowo kruche i niezwykle delikatne w smaku.

  • Za długi czas pieczenia

    Kruche ciasteczka czekoladowe piecz zaledwie przez 10-12 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni. Pamiętaj jednak, że cienkie ciasteczka będą gotowe do wyciągnięcia z pieca nieco szybciej. Dlatego kontroluj stan pieczenia i gdy zauważysz, że ciastka zarumieniły się już na bokach, wyjmij je – będą perfekcyjnie twarde i jednocześnie miękkie w środku. Dodatkowo zastygną też podczas studzenia. Zbyt długi czas pieczenia ciastek sprawi, że zamiast przyjemnie chrupać, będą bardzo twarde.

  • Za szybkie dekorowanie ciastek

    By dekoracje kruchych ciasteczek czekoladowych w pełni dodawały im walorów estetycznych, poczekaj nieco z ich nałożeniem. Jeśli zamierzasz użyć polewy, poczekaj aż zarówno ona, jak i same ciasteczka będą lekko ciepłe. Z kolei kolorową posypkę, tę z krokantu czy czekoladowych wiórków nakładaj dopiero, gdy ciastka będą całkowicie przestudzone. W ten sposób dekoracje nie roztopią się na powierzchni kruchych ciasteczek.