Następne
Wróć do listy porad

Jak zrobić szybkie babeczki czekoladowe?

Masz ochotę na coś słodkiego? A może znajomi wpadli z niezapowiedzianą wizytą? Brak gotowej przekąski to żaden problem – w tej roli doskonale spiszą się szybkie babeczki czekoladowe. Jeśli nie wiesz, jak je przygotować, skorzystaj z poniższego poradnika. Znajdziesz tutaj wiele cennych wskazówek, które przydadzą się podczas pieczenia. Dzięki temu efekt pozytywnie Cię zaskoczy. Sprawdź, o czym należy pamiętać i czego trzeba bezwzględnie unikać.

Szybkie babeczki czekoladowe to słodka przekąska, która stanowi alternatywę dla klasycznych muffinek waniliowych. W przeciwieństwie do delikatności wanilii, charakteryzują się intensywnym smakiem, za który odpowiada kakao ciemne z Ghany E.Wedel i czekolada mocno gorzka 80% E.Wedel. Dlatego przypadną do gustu miłośnikom prawdziwej czekolady. Są bardzo proste w przygotowaniu, więc nie musisz odznaczać się wyjątkowymi zdolnościami kulinarnymi. Ich zaletą jest też doskonały smak, który przypadnie do gustu każdemu z gości. Jednak zanim przystąpisz do pracy, pamiętaj o kilku ważnych kwestiach, dzięki którym z piekarnika wyjmiesz pachnące i udane wypieki.

Share:

Zadbaj o:
  • ODPOWIEDNIA TEMPERATURA SKŁADNIKÓW

    Wszystkie składniki na szybkie babeczki czekoladowe powinny być w temperaturze pokojowej. Dlatego pamiętaj o wcześniejszym wyjęciu z lodówki mleka i jajek.

  • PODZIAŁ SKŁADNIKÓW NA SYPKIE I MOKRE

    Składniki sypkie należy połączyć z mokrymi, dlatego zacznij od ich podzielenia. Mąkę, cukier, proszek do pieczenia i kakao wsyp do jednej miski. Natomiast jajka, mleko i olej umieść w drugiej misce.

  • KRÓTKIE MIESZANIE SKŁADNIKÓW

    Po dodaniu składników suchych do mokrych należy je krótko mieszać – tylko do ich połączenia się. Nie ma sensu napowietrzać powstałej masy.

  • OPTYMALNA TEMPERATURA PIEKARNIKA

    Foremki wypełnione ciastem należy umieścić w piekarniku nagrzanym do 200oC. Jest to temperatura, dzięki której babeczki urosną.

  • DODATKI DO DEKORACJI

    Babeczki czekoladowe możesz przygotować w wersji "sauté" – bez żadnych dodatków. Jednak dla urozmaicenia smaku, możesz wypełnić je kremem czekoladowym, owocowym nadzieniem lub udekorować kremem śmietankowym. W każdym wariancie będą prawdziwą przyjemnością dla podniebienia.

Uważaj na:
  • OTWIERANIE PIEKARNIKA W TRAKCIE PIECZENIA

    Powoduje to obniżanie temperatury panującej wewnątrz. To z kolei skutkuje wydłużeniem się czasu pieczenia oraz sprzyja nierównomiernemu wypieczeniu babeczek.

  • ZWLEKANIE Z MOMENTEM WSTAWIENIA DO PIEKARNIKA

    Proszek do pieczenia zaczyna działać natychmiast po dodaniu składników mokrych. Czekanie np. na nagrzanie się piekarnika skutkuje tym, że babeczki nie wyrosną na odpowiednią wysokość.

  • WYPEŁNIANIE FOREMEK RÓŻNĄ ILOŚCIĄ CIASTA

    Jeśli każda foremka będzie wypełniona inną ilością ciasta, wówczas różny będzie czas pieczenia. W efekcie jedne babeczki mogą być bardziej wypieczone niż pozostałe.

  • CZAS PIECZENIA

    Każdy piekarnik jest inny, dlatego podawany czas pieczenia ma charakter orientacyjny. Musisz systematycznie sprawdzać stan wypieczenia babeczek, co pozwoli uniknąć ich przypalenia. Gdy widzisz, że z wierzchu są mocno zarumienione, otwórz piekarnik i wetknij w ciasto patyczek. Jeśli jest suchy, wyłącz piekarnik.