Następne
Wróć do listy porad

Jak zrobić paluszki drożdżowe?

Można upiec i serwować je na wiele równie pysznych sposobów. Poznaj przepis na paluchy drożdżowe, które znikają w mgnieniu oka!

Grissini to chrupiące paluszki chlebowe wywodzące się z Włoch. Według tradycyjnego przepisu wyrabia się je na bazie ciasta drożdżowego nieprzerwanie już od XIV w. Swoją popularność drożdżowe paluchy zawdzięczają ogromnej uniwersalności.

Share:

Zadbaj o:
  • Smakowe dodatki

    Drożdżowe paluszki smakują wyśmienicie zarówno na słono, jak i na słodko. Najprostszy sposób na podkręcenie smaku chrupiącej przekąski polega na obsypaniu jej przyprawami tuż przed upieczeniem. Doskonale nada się do tego sól gruboziarnista, mak, sezam, czarnuszka czy zioła takie jak tymianek czy rozmaryn. Do upieczonych paluchów możesz zaserwować w niewielkich miseczkach różne dipy – czosnkowy, serowy, limonkowy, a nawet czekoladowy. Drożdżowe paluchy idealnie komponują się z serami i winem.

  • Wyrabianie ciasta

    Przygotowanie paluchów zacznij od rozpuszczenia drożdży w wodzie z dodatkiem cukru. Następnie dodaj mąkę i sól. Składniki wymieszaj ze sobą aż dokładnie się połączą. Na koniec wlej oliwę. Ciasto wyrabiaj kilka dodatkowych minut. Odstaw je w ciepłe miejsce, by podwoiło swoją objętość. Po tym czasie rozwałkuj je na cienki placek i pokrój ostrym nożem na charakterystyczne długie i wąskie paluszki drożdżowe. Gotowe paski delikatnie lekko skręć i przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

  • Potrzebne składniki

    Prostota z jaką przygotowuje się drożdżowe paluchy to ogromny atut tej pysznej przekąski. Dzięki nieskomplikowanej recepturze szybko i bez problemu przyrządzisz je jako smakołyk dla dzieci, na imprezę czy wieczór filmowy. Przepis na paluszki paluchy drożdżowe wymaga użycia: 250 g mąki, 5 g świeżych drożdży, ½ łyżeczki cukru, ½ łyżeczki soli, ½ szklanki ciepłej wody, 3 łyżek oliwy i 1 jajka do posmarowania.

Uważaj na:
  • Czas pieczenia

    Piekarnik, w którym zapieczesz drożdżowe paluchy, rozgrzej do temperatury 220 stopni. W tym czasie ułóż paluchy na blaszce – będą miały chwilę, by jeszcze nieco podrosnąć. Następnie posmaruj je rozbełtanym jajkiem i opcjonalnie posyp przyprawami. Włóż je do piekarnika i zapiekaj około 15 minut. Pilnuj czasu, który spędzą w środku – chwila nieuwagi może sprawić, że paluchy zbyt mocno się przypieką i będą niejadalne.

  • Chrupkość paluchów

    Sekret przepisu na paluchy drożdżowe tkwi w odpowiedniej ilości użytej mąki. Zbyt duża jej ilość sprawi, że drożdżowa przekąska po upieczeniu nie będzie przyjemnie chrupiąca, a twarda. Pamiętaj więc, by ciasta na paluchy chlebowe nie podsypywać niepotrzebnie mąką podczas rozwałkowywania.

  • Grubość rozwałkowania

    Gdy ciasto na drożdżowe paluchy podwoi swoją objętość, podziel je na równe, wąskie i długie paski. Każdy z pasków skręć lekko wokół własnej osi. Staraj się, by nie były one zbyt grube. W trakcie pieczenia może okazać się, że paluszki chlebowe będą rumiane z wierzchu a surowe w środku.