Następne
Wróć do listy porad

Jak zrobić chrupiące ciastka czekoladowe?

Desery z dużą zawartością kakao są kochane przez wiele osób, niezależnie od wieku. Ich przygotowanie wcale nie musi być takie trudne, jak mogłoby się wydawać. Wystarczy tylko przestrzegać kilku zasad. Co powiesz na klasyczne ciastka czekoladowe, które zrobisz w zaledwie kilkadziesiąt minut?

Ciastka czekoladowe to bardzo klasyczna przekąska, która sprawdza się niezależnie od okazji. Możesz je przygotować zarówno dla samego siebie, szczególnie, gdy masz ochotę na kakaowe słodycze. Dobrym pomysłem jest także zrobienie ich z myślą o spotkaniach przy kawie czy podobnych okolicznościach. Odpowiednio udekorowane ciastka mogą również pojawić się na wigilijnym stole. Wszystko zależy od Twoich potrzeb!

Ciastka czekoladowe można wzbogacić o dowolne dodatki, od orzechów, przez wiórki kokosowe, aż po polewę czy nawet suszone owoce. Klasyczne wypieki tego typu są bardzo uniwersalną propozycją, którą da się modyfikować zgodnie z własnymi preferencjami, dostosowując do danej okazji.

Zadbaj o:
  • ODPOWIEDNIE ROZPUSZCZENIE MASŁA

    Masło jest jednym z najważniejszych składników ciastek czekoladowych. Przed wymieszaniem z innymi produktami musi ono zostać odpowiednio rozpuszczone. Najlepiej zrobić to w rondelku, pamiętając o ustawieniu niewielkiej temperatury. Zbyt wysoka mogłaby bowiem spowodować przypalenie masła.

  • JAKOŚĆ KAKAO

    Kakao odpowiada za charakterystyczny smak ciasteczek czekoladowych, dlatego tak ważne jest zadbanie o jego jakość. Doskonale sprawdzi się kakao ciemne z Ghany E.Wedel. Dobrym pomysłem jest też przesianie tego składnika wraz z innymi sypkimi produktami, takimi jak mąka oraz proszek do pieczenia.

  • DOBRĄ CZEKOLADĘ

    Do intensywnie kakaowych ciastek warto dodać sprawdzoną czekoladę. Idealnie sprawdzi się czekolada Klasyczna Mleczna E.Wedel. Jeśli chcesz, możesz wybrać produkt z nieco większą zawartością kakao, jednak wówczas proporcje zostaną delikatnie zaburzone.

  • ODPOWIEDNIE PORCJE CIASTA

    Po zmieszaniu wszystkich składników należy uformować małe ciastka na blaszce. Najlepiej sprawdzi się ilość masy, która mieści się w standardowej łyżce stołowej. Warto zachować odstępy pomiędzy poszczególnymi ciastkami, ponieważ będą one rosnąć podczas pieczenia i mogą się skleić. Jeśli ułożysz masę w odpowiedni sposób, wypieki zyskają regularny kształt.

Uważaj na:
  • SPOSÓB WYJMOWANIA Z PIEKARNIKA

    Zbyt szybkie wyjęcie gorących wypieków z piekarnika może spowodować ich opadnięcie. Z tego powodu warto stopniowo uchylać drzwiczki, rozpoczynając od małej szczeliny. W ten sposób różnica temperatur będzie nieco niższa, a ciastka czekoladowe zachowają swoją formę i strukturę.

  • CZAS PIECZENIA

    Ciasteczka czekoladowe są niewielkie, dlatego trzeba szczególnie uważać na czas ich pieczenia. Najlepiej ustawić piekarnik na 160°C i trzymać w nim masę przez około 15 minut, do zarumienienia brzegów. Na początku wypieki mogą wydawać się zbyt płynne w środku, ale wraz z malejącą temperaturą, będą one stawać się twardsze. Zbyt długie pieczenie prowadzi do wysuszenia, dlatego warto pilnować czasu.

  • ŁĄCZENIE SKŁADNIKÓW

    Dokładne połączenie wszystkich składników pozwala na uzyskanie jednolitej masy, która upiecze się w odpowiedni sposób. W tym celu można także użyć miksera, co umożliwi znacznie szybsze wymieszanie produktów niezbędnych do zrobienia ciastek czekoladowych.

  • TEMPERATURĘ JAJEK

    Do przygotowania klasycznych ciastek czekoladowych konieczne jest użycie jajek. Przed zmieszaniem ich z innymi składnikami warto zadbać o to, by miały one temperaturę pokojową. Z tego powodu należy wyjąć jajka odpowiednio wcześnie, dzięki czemu same się ogrzeją. Jeśli zapomnisz o tym kroku, możesz włożyć je na chwilę do ciepłej wody. Pamiętaj jednak, by nie była ona zbyt gorąca, ponieważ białko zacznie się ścinać.