Następne
Wróć do listy porad

Jak zrobić babeczki czekoladowe z orzechami?

Połączenie czekolady z orzechami jest klasykiem, który sprawdza się w przypadku wielu deserów. Taka kompozycja sprawdza się doskonale również w sytuacji, gdy planujesz przygotować niewielkie wypieki, które nadadzą się do wzięcia na spacer czy też piknik. Doskonałą propozycją są babeczki czekoladowe z orzechami.

Babeczki to bardzo prosty i wygodny deser. Możesz je zjeść nawet na spacerze czy zabrać ze sobą na piknik, a wierzch każdej sztuki możesz udekorować w dowolny sposób. Muffinki sprawdzają się świetnie zarówno podczas spotkań przy kawie, jak i rodzinnych uroczystości. Mogą one również zastąpić mini torcik dla jednej osoby lub być deserem, który zjesz w samotności.

Przygotowanie deseru, jakim są babeczki czekoladowe, okazuje się niezwykle proste. W tym celu są potrzebne jedynie podstawowe składniki, a cały proces trwa nie więcej niż kilkadziesiąt minut. Ta cecha w połączeniu z uniwersalnością muffinek sprawia, że trafiają one w gusta osób zabieganych, a w wersji czekoladowej spełniają oczekiwania miłośników kakao.

Zadbaj o:
  • DOKŁADNE POSIEKANIE ORZECHÓW

    W tym przepisie na babeczki czekoladowe niezbędne są orzechy. Najlepiej sprawdzą się włoskie, ale można postawić także na laskowe czy pistacje. Za duże kawałki orzechów będą przeszkadzać podczas jedzenia, a zbyt małe znikną w czekoladowym cieście. Z tego powodu warto rozkruszyć je na kawałki o odpowiedniej wielkości.

  • JAKOŚĆ CZEKOLADY

    Muffiny czekoladowe bazują głównie na kakao i czekoladzie. Z tego powodu tak ważne jest zadbanie o odpowiednią jakość składników. Najlepiej sprawdzi się czekolada Klasyczna Gorzka 64% E.Wedel. W przepisie uwzględnia się także kakao, więc jeśli nie lubisz zbyt wyrazistych smaków, możesz wybrać bardziej mleczne produkty.

  • PRZESIANIE SUCHYCH SKŁADNIKÓW

    Przygotowując muffiny czekoladowe, warto pamiętać o przesianiu suchych składników, takich jak kakao, mąka czy proszek do pieczenia. Wówczas gotowy deser będzie odpowiednio napowietrzony i puszysty. Przesianie produktów ułatwia też ich zmieszanie z pozostałymi składnikami.

  • SPRAWDZONE PAPILOTKI

    Gotowe ciasto na babeczki trzeba przelać do papilotek. Na rynku można dostać produkty tego typu w różnych formach. Warto zadbać o to, by miały one odpowiednią wielkość i utrzymywały się prosto, bez ryzyka rozlania masy podczas wstawiania do piekarnika. Dobrze sprawdzą się zarówno modele papierowe, jak i silikonowe, które są wielorazowe i nieco stabilniejsze.

Uważaj na:
  • TEMPERATURĘ JAJEK

    Do babeczek czekoladowych należy dodać jajka, jednak warto pamiętać, by miały one odpowiednią temperaturę. Wówczas gotowe ciasto będzie miało odpowiednią strukturę. Najlepszym rozwiązaniem jest wyjęcie jajek odpowiednio wcześnie, dzięki czemu same ogrzeją się do temperatury pokojowej. Jeśli jednak zapomnisz to zrobić, możesz włożyć je do lekko ciepłej wody.

  • ODPOWIEDNIE PROPORCJE

    Zaburzenie proporcji w przepisie może sprawić, że babeczki nie wyjdą takie, jakie powinny. Z tego powodu trzeba uważać na odmierzanie wszystkich składników za pomocą specjalnych miarek lub wagi kuchennej. Warto pamiętać, by nie dodać zbyt wielu orzechów. Wówczas masa będzie się rozpadać już podczas przekładania upieczonych ciastek na talerz.

  • WYMIESZANIE SKŁADNIKÓW

    Wszystkie składniki babeczek czekoladowych z orzechami powinny być dokładnie wymieszane. Wówczas unikniesz grudek, a ciasto urośnie we właściwy sposób. Ręczne mieszanie trwa długo, dlatego często warto skorzystać z miksera, który znacznie ułatwi cały proces.

  • CZAS PIECZENIA

    Babeczki czekoladowe należy piec w temperaturze 180°C przez około 20-25 minut. Warto na bieżąco sprawdzać ich stan. Gotowe wypieki powinny urosnąć, ale nie wyschnąć pod wpływem zbyt dużego ciepła. Dobrym pomysłem jest ustawienie minutnika i doglądanie babeczek co kilka minut.