Następne
Wróć do listy porad

Jak upiec kasztany?

Kasztany kojarzą się nam przede wszystkim z jesienią, opadającymi liśćmi z drzew i jesiennym słońcem. Świeże jadalne kasztany można jeść na surowo, tuż po zbiorach, zupełnie jak orzechy. Kupując te z supermarketów czy z targowisk, zazwyczaj trafia się na nieco już stwardniałe, które wymagają obróbki termicznej, czyli pieczenia lub smażenia. Najlepiej smakują jednak te wprost z piekarnika.

Pieczenie czy smażenie kasztanów – co wybrać?

Pieczenie kasztanów ma dwie podstawowe zalety – jest wygodniejsze, nie trzeba nieustannie stać przy patelni. Nie ma także konieczności dodawania do nich tłuszczu, wystarczy nasmarowana lub wyłożona papierem do pieczenia blaszka.

Sprawdź również:

Przepis na polewę czekoladową

Przepis na blok czekoladowy

Przepis na muffinki czekoladowe

Kasztany w czekoladowej polewie, wykonanej z najwyższej jakości czekolady, będą stanowiły idealną przekąskę podczas romantycznej kolacji. Jest to bowiem wariacja wyjątkowa, niebanalna i niecodzienna – dlatego warto zachwycić swoich bliskich i przygotować pieczone kasztany w czekoladzie.

Share:

Zadbaj o:
  • Właściwą temperaturę

    Kasztany powinno się piec przez około 20-30 minut, w temperaturze 200 stopni Celsjusza. Przy temperaturze 180 stopni czas należy wydłużyć do około 40 minut.

  • Dodatek czerwonego wina

    Aby nadać kasztanom jeszcze bardziej wyrafinowanego smaku i podkreślić ich aromat, warto skropić je po upieczeniu czerwonym winem i ostudzić. Jest także inny sposób – wrzucić je do miseczki wypełnionej czerwonym winem na kilka minut, a potem obrać i spożyć.

  • Czekoladową polewę

    Smak miąższu z kasztanów idealnie komponuje się z głębokim smakiem czekolady. W jaki sposób przygotować kasztany w czekoladzie? Czekoladę premium gorzką 80% E.Wedel rozpuścić w kąpieli wodnej (należy ją połamać i włożyć do małego garnka lub do metalowej miseczki i umieścić w większym garnku, wypełnionym wrzącą wodą). Kasztany nabić na szaszłyki i zamaczać w płynnej czekoladzie, aby były nią oblane z każdej strony. Chwilę trzymać nad miseczką, aby nadmiar czekolady mógł swobodnie spłynąć.

Uważaj na:
  • Twarde i gorzkie kasztany

    Kasztany, które są świeże, mają bardzo aromatyczny miąższ i są wilgotne. W smaku są zaś lekko słone. Im starsze kasztany, tym bardziej twarde i suche, nabierają także z czasem goryczy. Kasztany stosunkowo szybko, bo po kilku miesiącach, zaczynają pleśnieć, dlatego warto wybierać jak najświeższe.

  • Miąższ zwiększający objętość podczas pieczenia

    Zanim kasztany poddane zostaną obróbce cieplnej, należy naciąć skorupkę – na krzyż od spiczastego końca. Wynika to z tego, że podgrzewany miąższ znacznie zwiększa swoją objętość, co sprawia, że nienacięty kasztan mógłby po prostu wybuchnąć podczas pieczenia albo przy próbie zdejmowania skorupki po upieczeniu. Nacięcie należy więc wykonać ze względów bezpieczeństwa.

  • Przeschnięte kasztany

    Jeżeli kasztany, które planujemy przygotować są już nieco przeschnięte, warto przed pieczeniem nieco obgotować je w nieosolonej wodzie. Dobrym sposobem jest także moczenie ich przez około 30 minut w miseczce z zimną wodą. Woda sprawi, że miąższ kasztanów będzie po upieczeniu miękki, łatwiej także będzie je obierać. Świeże kasztany nie wymagają namaczania.