Następne
Wróć do listy porad

Babeczki czekoladowe z budyniem karmelowym

Desery sprawdzają się w każdych okolicznościach – od przyjęć, przez spotkania przy kawie, aż po samotne wieczory. Babeczki cechują się niewielkimi wymiarami, przez co mogą zostać efektownie ustawione na paterze, talerzu bądź desce do serwowania jedzenia. Z tego powodu stanowią one idealny wybór na spotkania o różnym charakterze. Co powiesz na połączenie muffinków czekoladowych z budyniem karmelowym?

Muffinki czekoladowe są strzałem w dziesiątkę w przypadku osób, które kochają kakao. Przygotowanie takiego deseru trwa zaledwie kilkadziesiąt minut – i to łącznie z pieczeniem. Szybki i łatwy sposób przyrządzenia babeczek idzie w parze z ich niesamowitym smakiem. Połączenie słodkiej, kakaowej czekolady z budyniem karmelowym zachwyci każdego miłośnika deserów.

Gdzie sprawdzą się muffinki czekoladowe z budyniem karmelowym? Wszędzie! Odpowiednio udekorowane mogą stanowić niezapomnianą propozycję na Haloween czy Baby Shower . Są one również doskonałym pomysłem w przypadku towarzyskich spotkań, urodzin, imienin czy nawet zupełnie bez okazji.

Zadbaj o:
  • ODPOWIEDNIĄ CZEKOLADĘ

    Do przygotowania muffinów czekoladowych konieczne jest wybranie odpowiedniej czekolady. Najlepiej sprawdzi się czekolada Lekko Gorzka 50% E.Wedel lub czekolada Gorzka Klasyczna 64% E.Wedel. Produkty o większej zawartości kakao mogą okazać się zbyt mało słodkie.

  • PRAWIDŁOWY SPOSÓB STUDZENIA

    Gotowych babeczek nie należy od razu wyjmować z piekarnika. Najlepiej otworzyć drzwiczki na kilka centymetrów i pozwolić na stopniową utratę temperatury. Po kilkunastu minutach można uchylić je szerzej i odczekać około kwadrans. Po tym czasie babeczki czekoladowe nadają się do wyjęcia do temperatury pokojowej.

  • PRZESIANIE SUCHYCH SKŁADNIKÓW

    Do przygotowania muffinów czekoladowych konieczne jest zastosowanie suchych składników, takich jak kakao, mąka, kawa zbożowa, proszek do pieczenia czy soda oczyszczona. Wszystkie produkty należy dokładnie przesiać, co pozwoli na uniknięcie grudek wpływających na proces pieczenia. W ten sposób poszczególne składniki wymieszają się, tworząc jednorodną całość i umożliwiając uzyskanie puszystego ciasta.

  • WYBÓR DOBREGO BUDYNIU

    Do przygotowania babeczek czekoladowych konieczne jest również użycie budyniu karmelowego. W tym celu można skorzystać z gotowego produktu lub samodzielnie przygotować mieszankę z mleka, jajka, cukru i mąki.

Uważaj na:
  • DOKŁADNE ROZPUSZCZENIE CZEKOLADY

    Przepis na babeczki z budyniem karmelowym wymaga rozpuszczenia czekolady przed połączeniem jej z innymi składnikami. Wówczas najlepiej sprawdzi się kąpiel wodna. W ten sposób nie przypalisz gotowej masy, zaś czekolada będzie idealnie roztopiona.

  • DOKŁADNE WYMIESZANIE SKŁADNIKÓW

    Niezwykle istotne jest dokładne wymieszanie wszystkich składników. Mowa tu zarówno o produktach suchych, jak i mokrych. Najlepiej mieszać obie te grupy osobno, a następnie połączyć i wymieszać za pomocą łyżki. Po dodaniu suchych składników nie należy używać miksera. Urządzenie może być natomiast pomocne podczas łączenia mokrych produktów, takich jak jajka i mleko.

  • WYPEŁNIENIE FOREMEK

    Wymieszane składniki należy przelać do foremek – metalowych, wyłożonych papilotkami lub silikonowych. Warto pamiętać o tym, że gotowa masa powinna sięgać tylko do 1/3 wysokości. Podczas pieczenia ciasto urośnie, dlatego jego nadmiar może nie zmieścić się w foremce.

  • TEMPERATURĘ SKŁADNIKÓW

    Przed rozpoczęciem przygotowywania muffinków czekoladowych należy zadbać o odpowiednią temperaturę składników. Z tego powodu warto je wyjąć z lodówki i odczekać co najmniej kilkanaście minut. Dzięki temu suche i mokre produkty będą mieć tę samą temperaturę, co pozwoli na ich łatwiejsze połączenie i nie spowoduje niepożądanych reakcji.