Liczba porcji8
Łączny czas:1 godz. 30 min
Przygotowanie:20 min
Oczekiwanie:70 min
Poziom trudności:Łatwe

Puszyste placuszki (pancakes) z czekoladą

LISTA SKŁADNIKÓW:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 4 łyżki cukru
  • 2 jajka
  • 2 szklanki mleka
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 tabliczka czekolady mocno gorzkiej 80% E.Wedel
  • 50 ml śmietany kremówki 30%
  • olej do smażenia.
przepisy Czekolada Gorzka Wedel

PRZYGOTOWANIE:

  • 1

    Kremówkę zagotuj na małym ogniu, nie doprowadzając do wrzenia.

  • 2

    Garnek zdejmij z palnika, a następnie rozpuść czekoladę połamaną na mniejsze kawałki. Wymieszaj do uzyskania gęstego sosu czekoladowego. Odstaw do ostygnięcia.

  • 3

    Gdy krem będzie już bardzo gęsty, na papierze do pieczenia wyłóż po 1 łyżce sosu w dość dużych odstępach. Lekko rozsmaruj, tworząc okrąg o średnicy ok. 6 cm. Wstaw do zamrażarki na ok. 60 minut.

  • 4

    Po schłodzeniu wytnij kwadraty i wstaw do lodówki.

  • 5

    Mąkę przesiej razem z proszkiem do pieczenia. Dodaj mleko, jajka, cukier, sól. Składniki szybko wymieszaj do uzyskania jednolitej i gładkiej masy. Całość powinno mieć konsystencję gęstej śmietany.

  • 6

    Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju. Wylej niewielką ilość ciasta – tak, by placem miał średnicę ok. 8 cm. Jak tylko pojawią się pęcherzyki, na środek wyłóż schłodzony sos czekoladowy. Przykryj kolejną łyżką ciasta i szybko przewróć na drugą stronę. Smaż do uzyskania złocistego koloru.

  • 7

    Tak samo postępuj ze wszystkimi plackami – aż do wyczerpania składników.

  • 8

    Pancakes najlepiej smakują podawane jeszcze ciepłe, ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby zjeść je wystudzone – wtedy czekolada odrobinę zastygnie.

Oceń przepis:

Puszyste placuszki z czekoladą smakują wybornie w wielu wariantach. Możesz po prostu oprószyć je kakao lub cukrem pudrem. Jeśli jesteś miłośnikiem czekolady, warto udekorować je polewą czekoladową przygotowaną w kąpieli wodnej. Ciekawe w smaku będzie także połączenie czekoladowych placuszków z bitą śmietaną.

Pancakes nadziewane czekoladą to świetna propozycja na podwieczorek. Będzie smakować każdemu – zarówno dorosłym, jak i dzieciom. Dlatego od razu lepiej przygotować podwójną porcję, bo placuszki szybko znikają z talerzy. Nie ma się czemu dziwić – połączenie ciasta naleśnikowego z czekoladą jest po prostu wyborne.  Jeżeli dodasz do nich jeszcze polewę lub bitą śmietanę, całość stanie się jeszcze pyszniejsza. Nie pozostaje nic innego jak tylko spróbować i przekonać się o tym osobiście.

SHARE:

DODAJ KOMENTARZ:

Nazwa użytkownika:

KOMENTARZE: