Liczba porcji8
Łączny czas:4 godz. 0 min
Przygotowanie:120 min
Oczekiwanie:120 min
Poziom trudności:Łatwe

Mazurek wielkanocny – tradycyjny przepis w nowoczesnym wydaniu

LISTA SKŁADNIKÓW:

  • 170g mąki pszennej
  • 80g mąki ziemniaczanej
  • 4g proszku do pieczenia
  • szczypta cynamonu lub przyprawy korzennej
  • 50g cukru
  • 150g zimnego masła
  • 1 jajko
  • migdały blanszowane
  • morele suszone
  • 200g czekolady gorzkiej klasycznej 64% E.Wedel
  • 30g kakao ciemnego z Ghany E.Wedel
  • 200g śmietanki kremówki 36%
  • kilka kropel aromatu migdałowego
przepisy Czekolada Gorzka Wedel

PRZYGOTOWANIE:

  • 1

    Mąkę pszenną i ziemniaczaną, proszek do pieczenia, cynamon, cukier oraz masło wsyp do misy i zmiksuj aż powstanie kruszonka.

  • 2

    Dodaj jajko i zagnieć szybko ciasto. Uformuj kulę, zawiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na godzinę.

  • 3

    Ciasto rozwałkuj między dwoma arkuszami papieru do pieczenia. Włóż do formy i zrób brzegi.

  • 4

    Nagrzej piekarnik do temperatury 180°C i piecz spód przez 15-20 minut.

  • 5

    Gdy spód wystygnie rozpuść czekoladę gorzką klasyczną 64% E.Wedel w śmietance i dodaj kakao ciemne z Ghany E.Wedel oraz aromat.

  • 6

    Wylej polewę na ciasto. Jeśli brzegi nie urosły wystarczająco, poczekaj aż polewa wystygnie i posmaruj powstałym kremem spód. Ozdób mazurek wielkanocny bakaliami.

Oceń przepis:

Porada Szefa Kuchni:

By ozdobić mazurka wielkanocnego czekoladą możesz wykorzystać rękaw cukierniczy lub nawet zrobić go samodzielnie, z papieru do pieczenia. To proste.

Jeśli nie masz blanszowanych migdałów – zalej migdały wrzątkiem i poczekaj. Po kilkunastu minutach bez problemu zdejmiesz z nich skórkę.

SHARE:

DODAJ KOMENTARZ:

Nazwa użytkownika:

KOMENTARZE: