Liczba porcji15
Łączny czas:1 godz. 0 min
Przygotowanie:60 min
Oczekiwanie:0 min
Poziom trudności:Łatwe

Jak zrobić klasyczne pancakes?

LISTA SKŁADNIKÓW:

  • 1,5 szklanki mąki
  • 3,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka cukru
  • 1,25 szklanki mleka
  • 1 jajko
  • 3 łyżki roztopionego masła
  • Olej do smażenia
  • 3 łyżki kakao
  • Tabliczka czekolady Jedynej E.Wedel
Karmelowe

PRZYGOTOWANIE:

  • 1

    Amerykańskie naleśniki – pancakes – nawet jeżeli samodzielnie wykonasz polewę, są niezwykle proste w przygotowaniu. Należy zacząć od wymieszania ze sobą wszystkich suchych składników w misce – mąkę, proszek do pieczenia, cukier i sól oraz Kakao Ciemne z Ghany E.Wedel. Kolejnym krokiem jest zrobienie dołka, tzw. „dziurki” i wlania do niego mleka, roztopionego i lekko przestudzonego masła oraz jajka. Całość należy ze sobą zmiksować, aż do uzyskania gładkiej i jednolitej konsystencji.

  • 2

    Smażenie pancakes jest niezwykle proste! Na patelni należy rozgrzać niewielką ilość tłuszczu dobrej jakości (masła, oleju lub oliwy do smażenia). Na rozgrzaną patelnię należy wylewać ciasto – każdorazowo 1/3 szklanki, czyli odpowiednia ilość na jeden kakaowy naleśnik. Każdy należy smażyć z dwóch stron, aż stanie się lekko zarumieniony. Pancakes nadają się do spożycia od razu po przygotowaniu.

  • 3

    Dla prawdziwych fanów czekolady kakaowe naleśniki to za mało. Mogą oni polać usmażone już placki pysznym i kremowym sosem z czekolady. Wystarczy, że jedna tabliczka czekolady Jedynej E.Wedel zostanie rozpuszczona w kąpieli wodnej, a pancakes zostaną nią polane. Ciemne czekolady idealnie komponują się z owocami sezonowymi. Latem doskonałym połączeniem będzie polewa czekoladowa i maliny.

  • 4

    Do wykonania polewy doskonale sprawdzi się także Czekolada Biała E.Wedel i Czekolada Mleczna E.Wedel. Fani białej czekolady powinni postawić na owoce jagodowe, m.in. na borówki, zaś mlecznej – na banany lub brzoskwinie.

Oceń przepis:

Pancakes, czyli amerykańskie naleśniki, cieszą się coraz większą popularnością. W klasycznym wydaniu podawane są z syropem klonowym. Można serwować je także „na słono”, w wersji wytrawnej – m.in. z serem żółtym, pleśniowym czy ze szpinakiem. Ich przygotowanie nie zabiera zbyt dużo czasu, dlatego stanowią idealny posiłek dla osób zabieganych. 

Jak podawać pancakes?

Amerykańskie naleśniki najlepiej smakują na ciepło, od razu po usmażeniu – zarówno  w wersji na słodko, jak i na słono. Sprawdzą się także jako danie na wynos, do zjedzenia tego samego dnia. W tym wypadku warto jednak nałożyć na nie owoce lub polać je polewą bezpośrednio przed zjedzeniem, aby nie były zbyt wilgotne.

Sprawdź również:

Mega czekoladowe pancakes z owocami

Polewa czekoladowa

Puszyste pancakes są nie tylko pyszne, ale i pożywne – właśnie dlatego idealnie sprawdzą się jako śniadanie. Przygotowując kakaowe naleśniki można także zrezygnować z dodatków i spożyć je solo, np. do porannej kawy, co jest dobrym rozwiązaniem dla osób, które lubią słodkie śniadania, ale niekoniecznie są fanami bardzo obfitych posiłków w godzinach przedpołudniowych.

Sprawdź również:

Przepis na blok czekoladowy

Przepis na muffinki czekoladowe

SHARE:

DODAJ KOMENTARZ:

Nazwa użytkownika:

KOMENTARZE: