Następne
Wróć do listy porad

Jak upiec tartę czekoladową z kremem i bananami?

Tarta cytrynowa podawana jest w Anglii najczęściej z okazji świąt Bożego Narodzenia. Kruche i aromatyczne ciasto warto jednak połączyć z popularnym afrodyzjakiem – czekoladą – oraz egzotycznym bananem. W ten sposób stworzysz deser, który być może i w Twoim domu stanie się tradycyjnym wypiekiem.

Tarta to klasyka kuchni francuskiej. Wypiek świetnie smakuje jako słodkie ciasto lub wytrawna wariacja. Jedną z form tarty jest quiche, którego nadzienie zalane jest jajeczną masą. Bazę wypieku może stanowić francuskie, jak i drożdżowe ciasto.

Kruche ciasto możesz zrobić na święta lub z okazji przyjęcia urodzinowego. Pamiętaj, by przygotowując je, zachować odpowiednie proporcje składników. Banany są słodkie, dlatego warto dodać do kremu odrobinę soku z limonki lub cytryny. Deser nie powinien bowiem być zbyt ciężki. Mamy nadzieję, że przygotowana przez Ciebie tarta zasmakuje również Twoim bliskim!

Share:

Zadbaj o:
  • Niezbędne składniki

    Postaw na jakość – w niej tkwi klucz do sukcesu! Do przygotowania tarty będziesz potrzebować: 220 gramów masła w temperaturze pokojowej, ¾ szklanki cukru, pół kilograma mąki, szczyptę soli, 250 gramów czekolady mocno gorzkiej 80% E.Wedel, 180 ml śmietany 30%, czterech bananów oraz garści orzechów laskowych.

  • Idealne ciasto

    Tarta czekoladowa z bananami to idealny deser na każdą okazję. Trzeba jednak wiedzieć, jak przygotować ciasto tak, by było ono nie tylko kruche, ale i maślane. Do upieczenia tarty możesz wykorzystać mąkę krupczatkę, której ziarna są grube. Przygotowując ciasto, warto pamiętać o odpowiednich proporcjach tłuszczu. Im więcej masła użyjesz, tym bardziej kruchą tartę uzyskasz.

  • Idealny krem

    Przygotowując masę, pamiętaj, by podgrzewać ją w odpowiedniej temperaturze. Do garnka wlej cztery łyżki wody i włóż do środka połamane kostki czekolady mocno gorzkiej 80% E.Wedel. Kiedy masa będzie gładka i aksamitna, dodaj do niej śmietanę i orzechy laskowe. Kiedy wszystkie składniki połączą się, zdejmij rondel z palnika.

  • Detale i dekoracje

    Na spodzie przygotowanego ciasta umieść pokrojone banany, a następnie wyłóż na nie przygotowany krem. Całość piecz przez dwadzieścia minut. Ciasto włóż do lodówki i poczekaj aż się ostudzi. Tartę możesz udekorować orzechami, bitą śmietaną lub ulubionymi owocami.

Uważaj na:
  • Przygotowanie i schłodzenie

    Przesiej mąkę z odrobiną soli, która stymuluje uczucie słodkiego smaku. Masło powinno mieć temperaturę nie wyższą niż 10 stopni Celsjusza. Schłodzony tłuszcz należy posiekać z mąką przy pomocy blendera. Do przygotowanych okruchów ciasta warto dodać żółtka, śmietanę oraz cukier. Pamiętaj, by działać szybko – tak, by tłuszcz nie roztopił się. Zagniecione ciasto owiń folią spożywczą i włóż je do lodówki na 30 minut. Schłodzoną tartę rozwałkuj na grubość 5 mm, a następnie przełóż ją do formy.

  • Odpowiedni rodzaj tłuszczu

    Tłuszcz również jest nośnikiem smaku. Zamiast masła możesz wykorzystać naturalne estry, zawarte w migdałach lub orzechach. Sekret idealnej tarty tkwi w odpowiedniej jakości składnikach oraz ich właściwej temperaturze – tłuszcz ma w tym wypadku naprawdę duże znaczenie!