Liczba porcji1
Łączny czas:1 godz. 20 min
Przygotowanie:40 min
Oczekiwanie:80 min
Poziom trudności:Łatwe

Tarta czekoladowa z kremem karmelowym i malinami

LISTA SKŁADNIKÓW:

  • Jajka
  • 150 gramów mąki
  • 2,5 dekagramów masła
  • Trzy łyżki cukru pudru
  • Odrobina kwaśnej śmietany
  • Dwie łyżki kakao ciemnego z Ghany E.Wedel
  • 250 gramów masy kajmakowej
  • Sól
  • 150 gramów czekolady mocno gorzkiej 80% E.Wedel
  • 200 ml kremówki 36%
  • Cztery łyżki koniaku
  • Łyżka masła
  • Maliny
sklep pijalni

PRZYGOTOWANIE:

  • 1

    Mąkę, kakao ciemne z Ghany E.Wedel oraz cukier puder wsyp do miski i dodaj do nich masło, jajko oraz śmietanę.

  • 2

    Po wyrobieniu ciasta, zawiń je w folię i włóż do zamrażarki na 30 minut. Wyjmij i wykonaj na powierzchni ciasta niewielkie nakłucia widelcem. Połóż ją na formie, przykryj folią aluminiową i wysyp na jej wierz ziarna fasoli. Włóż do zamrażarki na kolejne 15 min.

  • 3

    Wyjmij tartę z lodówki i włóż do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C. Piecz przez około 20 min.

  • 4

    Kajmak przełóż do garnka i podgrzewaj go na wolnym ogniu. Kiedy masa uzyska odpowiednią konsystencję, dodaj do niej odrobinę soli, dokładnie mieszając całość. Po wystygnięciu kremu, przełóż go na ciasto i włóż tartę do zamrażarki.

  • 5

    Kremówkę wlej do rondla i podgrzewaj ją, uważając jednak, by jej nie zagotować. Dodaj do śmietany rozdrobnioną czekoladę mocno gorzką 80% E.Wedel, koniak oraz masło, a następnie wymieszaj całość. Przelej masę na kajmak i ponownie przełóż ciasto do zamrażarki na kilkanaście minut. Tartę możesz udekorować malinami.

Oceń przepis:

Chrupiące i maślane ciasto jest przysmakiem mieszkańców wielu krajów Europy. We Francji tarta podawana jest na wiele sposobów – nie tylko ze słodkimi dodatkami. Pasqualina to popularne ciasto, przygotowywane we Włoszech z okazji świąt Wielkanocnych. W Polsce deser ten również cieszy się ogromną popularnością. Mamy dla Ciebie unikalną recepturę, dzięki któremu upieczesz domowe i aromatyczne ciasto z dodatkiem owoców.

Tarta uznawana jest za klasyczny deser. Do przygotowania kruchego ciasta wystarczy mikser i niewielka ilość składników. Często jednak osoby, które chcą przygotować tradycyjny, francuski deser mają wiele problemów. Przepisów na idealną tartę jest bowiem wiele. Niektóre osoby dodają do ciasta żółtko, inne całe jajko. Zdarza się, że masło zastępowane jest smalcem, a smak deseru wzbogaca się kwaśną śmietaną.  Do przygotowania kruchego ciasta można użyć mąki pszennej, ryżowej lub krupczatki. Orzechy laskowe lub włoskie warto wykorzystać jako źródło dodatkowego tłuszczu. Nie bez znaczenia jest również wybór masła. Miękka margaryna nie nadaje się do tego typu wypieków. Masło powinno być zimne. Jasny krem można również przyrządzić na bazie cukru i tłuszczu w temperaturze pokojowej. Najważniejsze jest to, jaką strukturę ciasta chcemy otrzymać.

Tarta to idealny deser na każdą okazję. W połączeniu z czekoladą i karmelem smakuje obłędnie! Nie bój się jednak inspirować przepisami. Być może stworzysz oryginalną recepturę, która stanie się prawdziwym skarbem w kuchennych tajemnicach, przekazywanych młodszym pokoleniom.

SHARE:

DODAJ KOMENTARZ:

Nazwa użytkownika:

KOMENTARZE: