Następne
Wróć do listy porad

Jak zrobić szybkie ciasto czekoladowe z serem – alternatywa dla sernika

Sernik to klasyka wśród wypieków, która nigdy się nie nudzi. Warto jednak od czasu do czasu dać się ponieść kulinarnej fantazji, przygotowując wariacje na temat tego rodzaju wypieku. Alternatywą jest ciasto czekoladowe z serem, które stanowi kompromis dla miłośników tradycyjnych serników i nowoczesnych ciast czekoladowych. Skorzystaj z poniższych wskazówek, by uzyskać wypiek, któremu trudno będzie się oprzeć. 

Ciasto czekoladowe to wypiek, który ma wielu zwolenników. Intensywne w smaku za sprawą prawdziwej gorzkiej czekolady, rozpływa się w ustach. Jego wyrazistość można jednak przełamać dodatkiem np. twarogowych kleksów. W ten sposób powstaje wyjątkowe ciasto czekoladowe z serem, które swoim smakiem zachwyci nawet najbardziej wymagających smakoszy. W przeciwieństwie do sernika to ciasto jest puszyste – niczym chmurka. Jego atutem jest też prostota przygotowania – nie musisz mieć zdolności kulinarnych, by wyczarować pyszny podwieczorek idealny na każdą okazję. Świetnie komponuje się z kawą lub herbatą.

Sprawdź również przepis na:

muffinki czekoladowe

ciasto brownie

Share:

Zadbaj o:
  • POSTĘPOWANIE ZGODNIE Z PRZEPISEM

    Wypiek przygotowuje się w dwóch etapach. Najpierw zaczynasz od przyrządzenia ciasta czekoladowego, a następnie masy serowej. Postępując według przepisu, będziesz mieć pewność, że wypiek się uda.

  • WCZEŚNIEJSZE NAGRZANIE PIEKARNIKA

    Ciasto należy włożyć do piekarnika nagrzanego do 175oC, dlatego warto zrobić to w momencie np. przygotowywania masy serowej.

  • POKOJOWA TEMPERATURA SKŁADNIKÓW

    Wszystkie składniki przechowywane w lodówce należy wyjąć odpowiednio wcześniej. Powinny mieć temperaturę pokojową, aby np. nie spowodować utwardzenia masła pod wpływem niższej temperatury. Dlatego na kilkanaście minut przed rozpoczęciem prac, wyjmij jajka czy ser.

  • SKŁADNIKI NAJWYŻSZEJ JAKOŚCI

    Ciasto czekoladowe z serem będzie dużo smaczniejsze, jeśli wykorzystasz składniki dobrej jakości. Sięgnij np. po czekoladę mocno gorzką 80% E.Wedel oraz kakao ciemne z Ghany E.Wedel Sprawdź również skład sera – szczególnie, jeśli kupujesz gotowy produkt z wiaderka.

Uważaj na:
  • ZBYT TŁUSTY SER

    Wybierz raczej ser o zawartości tłuszczu nie większej niż 18%. Jeśli decydujesz się wykorzystać tłusty twaróg, zredukuj ilość masła o połowę lub nawet 3/4.

  • DŁUGIE MIESZANIE SKŁADNIKÓW

    Zbyt długie i intensywne mieszanie składników nie jest wskazane. Ogranicz tę czynność do kilku ruchów – tak, by produkty tylko się wymieszały. Dzięki temu ciasto czekoladowe z serem będzie w konsystencji przypominało muffiny.

  • NIERÓWNOMIERNE WYPIECZENIE

    Powodów nierównomiernego wypieczenia może być wiele: począwszy od słabego piekarnika, a skończywszy na częstym otwieraniu drzwiczek piekarnika. Staraj się więc tego unikać, by wypiek był idealnie wypieczony.

  • ZBYT WYSOKA TEMPERATURA

    Doskonale wiesz, jak działa Twój piekarnik – dostosuj się temperaturę pieczenia do jego pracy. Zbyt wysoka temperatura spowoduje przypiekanie wierzchu i spodu, w efekcie czego środek może być niedopieczony.

  • STUDZENIE W TEMPERATURZE POKOJOWEJ

    Po wyłączeniu piekarnika nie wyjmuj od razu ciasta. Pierwsze studzenie powinno odbywać się w lekko uchylonym piekarniku, co zapobiegnie opadnięciu ciasta. Po kilku godzinach przenieś ciasto na kratkę.