Następne
Wróć do listy porad

Jak upiec pyszne ciasto o smaku czekolady i truskawek?

Czekolada i truskawki? Połączenie idealne! Delikatny, lekko kwaskowy smak owoców w połączeniu z bogatym, wielowymiarowym aromatem czekoladowym sprawi, że Twój dzień stanie się po prostu lepszy. Jeśli masz ochotę na niebanalny deser, który zafunduje zmysłom prawdziwą ucztą, przygotuj czekoladowe ciasto z truskawkami. Sprawdź, co zrobić, żeby było naprawdę pyszne!

Truskawki są owocami, których nie sposób nie kochać. Smakują wyśmienicie już prosto z krzaczka, ale prawdziwą pełnię smaku odsłaniają, kiedy połączysz je z innymi składnikami. Przepis na deser idealny jest bardzo prosty: zestaw soczyste truskawki z dobrą czekoladą. Gdy ich aromaty zaczną się ze sobą przenikać, zacznie się prawdziwy koncert aromatów, który spodoba się zarówno młodszym, jak i starszym miłośnikom słodkości.

Czekoladowe ciasto z truskawkami może się stać Twoją tajną bronią na spotkania ze znajomymi czy leniwe popołudnie w rodzinnym gronie. Pewne jest jedno: ten przysmak zniknie ze stołu w ekspresowym tempie!

Share:

Zadbaj o:
  • ODPOWIEDNIĄ TEMPERATURĘ SKŁADNIKÓW NA CZEKOLADOWE CIASTO Z TRUSKAWKAMI

    Wszystkie powinny być w pokojowej temperaturze – to istotne, zwłaszcza gdy chodzi o jajka, tłuszcz (np. masło czy margarynę) oraz czekoladę i śmietankę wykorzystywane do przygotowania polewy.

  • DOBREJ JAKOŚCI TRUSKAWKI

    Najlepiej, jeśli sięgniesz po świeże, soczyste i dojrzałe owoce. Jeżeli jednak swoje ciasto przygotowujesz poza sezonem na truskawki, możesz wykorzystać te mrożone. Upewnij się jednak, że dobrze je rozmrozisz przed pieczeniem. W innym przypadku ciasto może stać się wodniste lub powstanie w nim zakalec.

  • NAPRAWDĘ CZEKOLADOWY SMAK

    Im bardziej intensywny będzie aromat czekolady, tym lepiej „wybiją” się na jego tle truskawki. Idealny balans osiągniesz, gdy do mieszanki na ciasto dodasz aromatyczne Kakao ciemne z Ghany E.Wedel. Na ok. 2 szklanki mąki, 1 szklankę cukru, 1/2 szklanki mleka i szklankę oleju oraz 4 jajka i 2 łyżeczki proszku do pieczenia potrzebujesz ok. 4 czubatych łyżek dobrego kakao.

  • ODPOWIEDNIĄ TEMPERATURĘ PIECZENIA

    Czekoladowe ciasto z truskawkami piecz w temperaturze 180⁰ C przez 40-50 min, aż do „suchego patyczka”. Daj mu też możliwość ostygnięcia i podawaj gościom na zimno.

Uważaj na:
  • ZACHOWANIE DOBREGO BALANSU MIĘDZY SKŁADNIKAMI

    Jeśli chcesz, aby smaki czekolady i truskawek dobrze się przenikały i oba były wyczuwalne, zatroszcz się o odpowiednie proporcje między nimi. Na tortownicę 24 cm potrzebujesz ok. 4 łyżek ciemnego kakao oraz ok. 300-400 g truskawek.

  • WŁAŚCIWE UŁOŻENIE TRUSKAWEK NA CIEŚCIE

    Truskawki przekrój na połówki i ułóż rozcięciem do dołu. Wówczas aromat owoców wniknie w czekoladowe ciasto z truskawkami dla uzyskania jeszcze lepszego smaku.

  • PRZYGOTOWANIE PYSZNEJ POLEWY CZEKOLADOWEJ

    Polewa czekoladowa będzie doskonałym zwieńczeniem ciasta z czekoladą i truskawkami. Przygotuj ją z czekolady dobrej jakości, np. Czekolada Gorzka Klasyczna 64% E.Wedel oraz śmietanki-kremówki. Podgrzewaj je razem w proporcjach 1:1 (np. 70 ml kremówki na 70 g czekolady) aż do połączenia, uważając, aby nie zagotować mieszanki i jej nie zważyć. Na jeszcze zastygającej polewie możesz też położyć na czekoladowe ciasto z truskawkami kilka świeżych, pokrojonych w plasterki truskawek i listek mięty.