Następne
Wróć do listy porad

Jak ozdobić pierniki na choinkę?

Wieszanie pierników na choinkę to wyjątkowa tradycja, ale i sposób na to, aby drzewko stało się naprawdę oryginalne. Stanie się tak, jeżeli upieczone ciasteczka ozdobisz w ciekawy sposób. Dobierając techniki ich dekorowania, musisz zadbać zarówno o estetykę, jak i o wyczarowanie świetnego połączenia smaków. Zobacz, jak to zrobić!

Pierniki na choinkę są pieczone w wielu domach na świecie. Wyjątkowy, korzenny smak tych ciasteczek kojarzy się z rodzinnymi spotkaniami przy wigilijnym stole i z dzieciństwem. Już nawet nieozdobione smakują doskonale. Jednak czym i jak ozdobić pierniki na choinkę? Możliwości jest bardzo wiele, a dużo zależy od Twojej pomysłowości. Nie obawiaj się! Jeśli nawet nie masz dużych zdolności plastycznych, na ciasteczkach mogą powstać ładne wzorki. Aby je wyczarować, przydadzą się: dobrej jakości czekolada, lukier królewski, a także dodatkowe ozdoby spożywcze – np. kolorowe kuleczki, posypka czy inne dekoracje cukiernicze, które z łatwością znajdziesz w pobliskim sklepie. A po zakupach nie pozostaje nic innego jak przystąpić do działania!

Share:

Zadbaj o:
  • UPIECZENIE PIERNIKÓW Z ODPOWIEDNIM WYPRZEDZENIEM

    Pamiętaj, że te ciasteczka potrzebują czasu, aby zmięknąć – najczęściej od kilku do nawet kilkunastu dni. Ale przecież im wcześniej rozpoczniesz przygotowania do świąt, tym szybciej wczujesz się w magię tego okresu!

  • ZGROMADZENIE ODPOWIEDNICH AKCESORIÓW DO DEKOROWANIA

    Przydadzą Ci się, aby dało się w estetyczny sposób rozprowadzić wszystkie dekoracje. Dobrze sprawdzą się: wykałaczki, niewielka łopatka silikonowa lub łyżeczka, a także najmniejszy rękaw cukierniczy / woreczek do dekorowania. Możesz również zwinąć cienką rurkę z papieru do pieczenia i wykorzystać do aplikacji wzorów na ciasteczkach.

  • WYSOKIEJ JAKOŚCI CZEKOLADĘ I INNE SKŁADNIKI DO DEKOROWANIA

    Bez względu na to, czym zechcesz dekorować pierniczki na choinkę, kompromisy jakościowe nie wchodzą w grę. Jeśli czekolada, to tylko E.Wedel, jeżeli lukier królewski – to ten samodzielnie przyrządzony w domu. Dzięki temu zyskasz pewność, że ostateczna kompozycja smakowa sprosta Twoim oczekiwaniom.

Uważaj na:
  • PRECYZJĘ NAKŁADANIA DEKORACJI

    Nawet, jeśli nie masz talentu plastycznego, możesz wyczarować wyjątkowe dekoracje. Aby jednak się tak stało, zadbaj o spokojną, sprzyjającą skupieniu atmosferę. Dzięki temu łatwo będzie Ci np. wykonać „sweterek” z czekolady na pierniczku w kształcie serca. To prostsze niż myślisz!

  • DOBRE ROZPUSZCZENIE CZEKOLADY

    Czekolada sprawdza się świetnie jako dekoracja na pierniki. Musisz jednak w odpowiedni sposób ją rozpuścić. Zrobisz to w kąpieli wodnej, najlepiej z dodatkiem 1-2 łyżek mleka pełnotłustego lub śmietanki-kremówki. Nakładaj ją od razu po rozpuszczeniu, aby nie zdążyła zastygnąć.

  • POZOSTAWIENIE PIERNICZKÓW DO ZASCHNIĘCIA W ODPOWIEDNIM MIEJSCU

    Po udekorowaniu pierniczki będą potrzebowały zazwyczaj ok. godziny do zupełnego zastygnięcia – tak, aby dało się je powiesić na drzewku świątecznym. Najlepiej więc, jeśli rozłożysz je na blaszce i pergaminie albo na talerzykach w miejscu niedostępnym dla najmłodszych członków rodziny. Tak unikniesz sytuacji, w której słodycze znienacka znikną i… trzeba będzie poszukać innych ozdób.