Następne
Wróć do listy porad

Jak zrobić muffinki piernikowe z czekoladą?

Muffinki czekoladowe to idealny deser na niemal każdą okazję! Proste w przygotowaniu, wygodne w spożyciu, łatwe do zabrania na wynos i do udekorowania. Ich piernikowa wersja zachwyci wszystkie osoby, które uwielbiają korzenne aromaty i zapach świąt. Podpowiadamy, jak przygotować muffinki piernikowe z czekoladą!

Share:

Zadbaj o:
  • Przyprawy korzenne, które zachwycają

    Przyprawy do piernika używa się zazwyczaj w okresie świąt Bożego Narodzenia, dlatego niemal w każdej kuchennej szafce można ją znaleźć. Należy jednak pamiętać, że z czasem traci ona swój aromat, dlatego podczas przygotowywania muffinek piernikowych z czekoladą warto kupić nową, świeżą przyprawę. Warto także kupić laskę cynamonu, zetrzeć go na tarce o drobnych oczkach i dodać do masy na muffinki piernikowe z czekoladą.

  • Czekoladę – gorzką, ciemną, aromatyczną

    W przypadku muffinek piernikowych idealnie sprawdzi się ciemna, gorzka czekolada z wysoką zawartością procentową kakao. Idealnie sprawdzi się premium czekolada gorzka 80% E.Wedel – rozpuszczona w kąpieli wodnej będzie kolejnym aromatycznym składnikiem. Antyfani gorzkiej czekolady mogą postawić na jej nieco „lżejszą” wersję, czyli czekoladę Jedyną E.Wedel. Będzie to rozwiązanie równie smaczne, choć odrobinę mniej wyrafinowane.

  • Odpowiednie foremki

    Muffiny piernikowe z czekoladą należy wypiekać tak jak każde inne muffinki – czyli w foremkach do babeczek lub do tartaletek. Osoby, które nie posiadają ich w domu powinny ich szukać w Internecie lub w dowolnym supermarkecie, w którym jest dział z akcesoriami do domu. Odpowiednie foremki pozwalają na osiągnięcie idealnego kształtu i znacznie ułatwiają pracę. Przydadzą się także m.in. do wykrawania ciastek czy wypiekania innych, drobnych przekąsek.

Uważaj na:
  • Łączenie składników podczas przygotowywania ciasta

    Ciasto na muffiny piernikowe z czekoladą jest niezwykle proste w przygotowaniu. Do ciasta ze standardowego przepisu należy dodać kakao ciemne z Ghany E.Wedel oraz przyprawy korzenne. Należy jednak zwrócić szczególną uwagę na proces łączenia wszystkich składników – masa wychodzi bowiem nieco cięższa niż klasycznie. Jak sobie z tym poradzić? Wystarczy wszystkie przyprawy dodawać stopniowo, podczas miksowania. Gdy masa na muffiny piernikowe z czekoladą zacznie robić się zbyt gęsta, należy dodać nie

  • Przygotowywanie polewy czekoladowej

    Zakup doskonałej jakości czekolady nie jest gwarancją uzyskania idealnego efektu finalnego. Aby polewa wyszła doskonale, warto dodać do niej około 50 ml śmietanki. Należy rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej i dodać do niej śmietankę – gdy będzie ciepła, ale nie gorąca. Całość wymieszać i polać nią muffinki. Co ważne, nie powinno się podgrzewać czekolady i śmietanki jednocześnie, w jednym pojemniczku. Jeżeli finalnie polewa będzie zbyt rzadka i nie będzie idealnie zastygać, wystarczy dodać do ni