Jak zrobić słodkie Finger Food na imprezę andrzejkową?
0
Pieczenie

Jak zrobić słodkie Finger Food na imprezę andrzejkową?

Podstawową zasadą jest, aby były niewielkie i na jeden kęs, aby połączyć posiłek z zabawą.  Jak zrobić słodkie finger food na imprezę andrzejkową?

Andrzejki, czyli noc z 29 na 30 listopada to jedne z najpopularniejszych imienin w roku. Tradycyjnie już w tę noc spotykamy się w większym gronie aby jeść, bawić się i wróżyć. Podczas wszystkich domowych przyjęć świetnie sprawdzą się przekąski typu finger food – innymi słowy takie do jedzenia palcami.

Chcesz dowiedzieć się, jak wyczarować Trufle czekoladowe z polewą z białej czekolady: https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/przepis/trufle-czekoladowe-z-polewa-z-bialej-czekolady/

Zadbaj o:

  • Różnorodność proponowanych przekąsek

    Planując jadłospis na przyjęcie należy zadbać o to, aby serwowane potrawy były różne, tak aby każdy znalazł coś dla siebie. Wszakże nie wszyscy lubimy to samo, więc warto o tym pomyśleć już na etapie zakupów. Niech na stole znajdą się słodkie przekąski z dodatkiem czekolady takie jak na przykład owoce w polewie czekoladowej, kulki rumowe czy muffiny, owoce podzielone na wygodne do jedzenia kawałki, a także ciastka francuskie, ciastka czekoladowe czy galar
  • Estetykę podania

    W przypadku słodkiego finger food bardzo istotne jest w jaki sposób zostały podane – powinny zostać ułożone, tak aby każdy mógł po nie wygodnie sięgnąć. Na przykład muffiny w papilotkach można ułożyć na piętrowej paterze. Owoce mogą być nadziane na wykałaczki i ułożone na talerzach. Wszelkie ciastka można układać na tacy. Warto je ułożyć w ciekawe wzory i kształty, przecież jemy głównie oczami.
  • Oszczędność czasu

    W miarę możliwości skorzystaj z gotowych półproduktów, takich jak ciasto francuskie, kruche babeczki, które wystarczy wypełnić nadzieniem lub krakersy czy ciastka czekoladowe. Warto też rozważyć wykorzystanie kremu budyniowego w kilku wariantach smakowych – można nim wypełnić babeczki, przygotować rollsy z naleśników czy podać na ciasteczkach. Wystarczy ugotować większą ilość budyniu, podzielić na części i dodać do nich na przykład czekoladę, skórkę cytryny czy owoce lub b
  • Odpowiednie dodatki

    Aby finger food było sukcesem musi być podane z akcesoriami, które ułatwią zjedzenie go – wykałaczkami, patyczkami do szaszłyków, można także użyć specjalnych łyżek lub kubeczków. Jeśli chcesz podać muffiny, zadbaj o papilotki. Nie zapomnij o serwetkach.

Uważaj na:

  • ilość

    Pamiętaj aby każda z przekąsek była w ilości co najmniej takiej jak planowana liczba gości, tak by wszyscy mogli spróbować słodkich przysmaków i nikt nie musiał się obejść smakiem.
  • preferencje smakowe gości

    Zanim zorganizujesz przyjęcie finger food, dowiedz się jakie są gusta osób, które chcesz zaprosić. Ponadto poproś o informację na temat alergii i nietolerancji. To ważne, aby każdy mógł znaleźć na stole coś dla siebie.
  • miejsce na odłożenie wykałaczek i patyczków oraz o serwetki

    Koniecznie zapewnij miejsce gdzie po zjedzeniu przekąski można odłożyć wykałaczkę czy kubeczek i upewnij się, że każdy wie, gdzie to miejsce się znajduje.
  • wieczór andrzejkowy to wieczór wróżb

    Możesz ukryć w niektórych słodkich finger food pojedyncze migdały – zgodnie ze staropolską tradycją znalezienie migdała zapewni szczęście i pomyślność przez cały rok.
Podobała Ci się ta porada?