Następne
Wróć do listy porad

Jak zrobić sernik czekoladowy bez pieczenia?

Pyszny i aromatyczny sernik można przygotować bez pieczenia. Wystarczy odrobina fantazji i chęci. Pamiętaj, by zwracać uwagę na jakość składników. To one w głównym stopniu wpływają na smak Twojego ciasta.

Trudno wyobrazić sobie lepszy pomysł na urozmaicenie jesiennego popołudnia, jak chwila relaksu z ulubionym deserem na talerzu. Nie każdy jednak jest mistrzem cukiernictwa, dlatego mamy dla Ciebie prostą poradę, dzięki której przygotujesz pyszne ciasto, idealne na każdą okazję. Sernik czekoladowy bez pieczenia zasmakuje również Twoim bliskim, dlatego jeśli nie wiesz, jak umilić wspólnie spędzone chwile, skorzystaj z naszego przepisu.

Share:

Zadbaj o:
  • Niezbędne składniki

    Do przygotowania ciasta będziesz potrzebować: 200 gramów kruchych ciastek, pięć łyżek masła, kilogram twarogu sernikowego, pięć tabliczek czekolady mocno gorzkiej 80% E.Wedel, szklankę cukru pudru, dwie łyżki oleju roślinnego

  • Idealną formę ciasta

    Pokruszone ciastka wymieszaj z roztopionym masłem, a następnie wyłóż całość na spód tortownicy. Tak przygotowaną formę wstaw do lodówki. Twaróg przełóż do miski i zmiksuj go z cukrem pudrem. Roztopioną czekoladę dodaj do sera, a po uzyskaniu jednolitej konsystencji, przelej masę na wcześniej przygotowany spód ciasta i ponownie wstaw formę do lodówki na około trzy godziny. Gdy sernik stężeje możesz udekorować go polewą, bitą śmietaną i owocami.

  • Aksamitną polewę

    Istnieje wiele przepisów na polewę. Do jej przyrządzenia możesz wykorzystać: 80 gramów masła, cztery łyżki cukru, 15 gramów kakao oraz dwie łyżki wody. Tak – właśnie tak niewiele potrzeba, aby stworzyć idealną polewę do Twojego deseru!

  • Ciekawe wykończenie

    Do dekoracji sernika możesz wykorzystać owoce lub inne składniki, których struktura umożliwia tworzenie oryginalnych kształtów i zdobień. Efektowne wykończenie ciasta nie jest trudne. Możesz również połączyć owoce z listkiem mięty lub dodatkiem bitej śmietany. Pamiętaj, by wykorzystać składniki, które użyłaś do przygotowania ciasta albo polewy. Oryginalne dekoracje możesz również przygotować na bazie zastygniętej czekolady. Do wykończenia ciasta warto użyć truskawek, brzoskwini, malin, owoców ki

Uważaj na:
  • Świeżość czekolady

    Dobrej jakości produkt powinien mieć błyszczącą i aksamitną powierzchnię oraz subtelny zapach. Jeśli tabliczka kruszy się lub wygina, wówczas istnieje duże prawdopodobieństwo, iż upłynął okres jej ważności. Dobra gorzka czekolada powinna mieć słodki, a jednocześnie cierpki smak.

  • Własnoręcznie przygotowanie polewę:

    Do polewy możesz dodać żelatynę lub przygotować ją na bazie czekolady mocno gorzkiej 80% E.Wedel. Musisz jednak uważać, by masa nie rozwarstwiła się. Duże znaczenie ma jakość czekolady oraz zawartość kakao. Zwracaj zatem uwagę na informacje, umieszczone na opakowaniu czekolady. Jeśli polewa zwarzy się, możesz wówczas dodać kilka łyżek gorącej wody.