Następne
Wróć do listy porad

Jak zrobić łatwe ciasto czekoladowe?

Klasyczne ciasto czekoladowe to wypiek, który sprawdza się zawsze – niezależnie od okazji. Ty także chcesz je przygotować, ale nie masz zbyt wiele czasu? Nic straconego! Sprawdź, jak wykonać łatwe ciasto czekoladowe – dzięki naszym poradom bez problemu wyczarujesz je w zaciszu swojej kuchni.

Chcesz przygotować łatwe ciasto czekoladowe? Świetnie! Wystarczy, że będziesz postępować zgodnie z przepisem na łatwe ciasto czekoladowe, a także zastosujesz się do kilku wskazówek mistrzów cukiernictwa. Dzięki temu osiągniesz spektakularny efekt, a ciasto wyjdzie lekko wilgotne, odrobinę ciężkie i (oczywiście) mocno czekoladowe. Jego dodatkowym atutem jest to, że może stanowić bazę pod tort – wystarczy, że upieczesz je w okrągłej formie i przełożysz ulubionym kremem.

Zadbaj o:
  • SKŁADNIKI BARDZO DOBREJ JAKOŚCI

    Od jakości wykorzystanych produktów zależy smak ciasta. Postaw na sprawdzone składniki, sięgając po artykuły renomowanych producentów. Do przygotowania wypieku z tego przepisu wykorzystaj m.in. Kakao ciemne z Ghany oraz czekoladę E.Wedel Mocno Gorzką 80%. Masło, po które sięgniesz w sklepie powinno zawierać co najmniej 82% tłuszczu.

  • ODDZIELENIE SKŁADNIKÓW SYPKICH OD MOKRYCH

    Przed przystąpieniem do pracy, poświęć chwilę na oddzielenie składników sypkich od mokrych. Mąkę pszenną tortową, kakao, sodę oczyszczoną i proszek do pieczenia umieść w jednej misce, a następnie dokładnie wymieszaj. Dzięki ich przesianiu w cieście nie będzie grudek i nierówności.

  • DELIKATNE MIESZANIE MASY Z MĄKĄ

    Gdy połączysz ze sobą wszystkie mokre składniki, wymieszaj je z przesianymi uprzednio składnikami suchymi. Rób to bardzo delikatnie, nie wykorzystując miksera. Powtarzaj czynność mieszania aż do momentu całkowitego połączenia się składników.

  • NAGRZANY PIEKARNIK

    Ciasto czekoladowe należy umieścić w piekarniku nagrzanym do 175 st. C. Pamiętaj więc o tym, by rozgrzać go odpowiednio wcześniej – dzięki temu zminimalizujesz ryzyko, że w momencie włożenia ciasta do piekarnika będzie on miał nieodpowiednią temperaturę. Włączając piekarnik wcześniej, znacznie przyśpieszysz przygotowania.

Uważaj na:
  • PRZYWIERANIE DO FORMY

    Ciasto czekoladowe może przywierać do formy. Aby tego uniknąć, wyłóż ją papierem do pieczenia – nie tylko dno, ale również boki. Dzięki temu ciasto po wystudzeniu będzie łatwiej wyjąć z blaszki i poporcjować.

  • ZBYT KRÓTKIE UBIJANIE JAJEK Z CUKREM

    Jajka z cukrem należy ubijać przez kilka minut, i to na najwyższych obrotach miksera. Skrócenie tego czasu spowoduje, że masa jajeczna nie będzie puszysta. Miksuj więc do momentu, w którym uzyskasz jasny puch, a drobinki cukru będą zupełnie niewyczuwalne.

  • CZAS PIECZENIA

    Niemal każde, nawet to łatwe, ciasto czekoladowe powinno się piec przez ok. 50 minut. Warto jednak już po ok. 40 minutach sprawdzić jego stan, wbijając patyczek w kilku miejscach. Jeśli wykałaczka jest sucha, ciasto jest już gotowe. Jeżeli pozostaje na niej surowa masa, czas pieczenia należy odrobinę wydłużyć.

  • SODĘ OCZYSZCZONĄ I PROSZEK DO PIECZENIA

    Jeśli chcesz, żeby ciasto czekoladowe było niskie i miało zbitą konsystencję, nie dodawaj do niego proszku do pieczenia ani sody oczyszczonej. To dzięki nim ciasto wyrasta i staje się puszyste.