Następne
Wróć do listy porad

Jak zrobić łatwe ciasto czekoladowe?

Ciasto czekoladowe to propozycja wypieku, który sprawdza się zawsze – niezależnie od okazji. I Ty chcesz je przygotować, nie tracąc zbyt wiele czasu? Sprawdź, jak wykonać łatwe ciasto czekoladowe – szybko przekonasz się, że to proste i naprawdę nie zajmuje wiele czasu. Będziesz potrzebować zaledwie kilku składników.

Łatwe ciasto czekoladowe ma to do siebie, że nie wymaga żadnego doświadczenia cukierniczego, a i tak się udaje. Wystarczy postępować zgodnie z przepisem, a także dostosować się do kilki wskazówek mistrzów cukiernictwa. Dzięki temu osiągniesz efekt, który walorami smakowymi zachwyci niejedno podniebienie. Jest bowiem lekko wilgotne, odrobinę ciężkie i mocno czekoladowe. Jego atutem jest to, że może stanowić bazę pod tort – jeśli upieczesz je w okrągłej formie i przełożysz ulubionym kremem.

Share:

Zadbaj o:
  • SKŁADNIKI BARDZO DOBREJ JAKOŚCI

    Od jakości wykorzystanych produktów zależy smak ciasta. Dlatego postaw na sprawdzone składniki, wybierając artykuły renomowanych producentów. Do przygotowania wypieku z tego przepisu wykorzystaj m.in. Kakao Ciemne z Ghany E.Wedel oraz Czekoladę Mocno Gorzką 80% E.Wedel. Także masło powinno zawierać co najmniej 82% tłuszczu.

  • ODDZIELENIE SKŁADNIKÓW SYPKICH OD MOKRYCH

    Przed przystąpieniem do pracy, poświęć chwilę na oddzielenie składników sypkich od mokrych. Pszenną mąkę tortową, kakao, sodę oczyszczoną i proszek do pieczenia umieść w jednej misce, a następnie dokładnie wymieszaj. Pozostałe składniki dodawaj zgodnie z przepisem.

  • DELIKATNE MIESZANIE MASY Z MĄKĄ

    Gdy masa jest już gotowa, czas wymieszać ją z mąką. Zrób to bardzo delikatnie, nie wykorzystując miksera. Wsyp część mąki i zamieszaj drewnianą łyżką lub szpatułką. Powtórz czynność aż do momentu dodania całej mąki do masy.

  • NAGRZANY PIEKARNIK

    Ciasto czekoladowe należy umieścić w piekarniku nagrzanym do 175oC. Dzięki temu będziesz mieć pewność, że wypiek ładnie wyrośnie i nie powstanie zakalec.

Uważaj na:
  • PRZYWIERANIE DO FORMY

    Ciasto czekoladowe może przywierać do formy. Aby tego uniknąć, wysmaruj ją odrobiną masła, a następnie wyłóż papierem do pieczenia – nie tylko dno, ale również boki.

  • ZBYT KRÓTKIE UBIJANIE JAJEK Z CUKREM

    Jajka z cukrem należy ubijać przez kilka minut na najwyższych obrotach miksera. Skrócenie tego czasu spowoduje, że masa jajeczna nie będzie puszysta. Miksuj więc do momentu, w którym uzyskasz jasny puch i nie wyczujesz drobinek cukru.

  • ZBYT KRÓTKI CZAS PIECZENIA

    Łatwe ciasto czekoladowe powinno się piec przez ok. 50 minut. Warto jednak po ok. 40 minutach sprawdzić jego stan, wbijając patyczek w kilku miejscach. Jeśli wykałaczka jest sucha, ciasto jest już gotowe. Jeżeli pozostaje na niej surowa masa, czas pieczenia należy odrobinę wydłużyć.

  • WYPŁYWANIE CIASTA

    W związku z tym, że ciasto rośnie pod wpływem wysokiej temperatury, może „uciec” z formy. Dlatego wytnij wyższe ranty z papieru do pieczenia, co zatrzyma ciasto podczas wyrastania.