Następne
Wróć do listy porad

Jak zrobić ciasto francuskie?

Przepis na ciasto francuskie, delikatnie rozwarstwiające się, uchodzi bowiem za trudny i czasochłonny. Tymczasem nie ma wątpliwości, że wysiłek włożony w jego przygotowanie znajdzie odzwierciedlenie w wyjątkowym smaku i zapachu upieczonego później smakołyku – rogalików, ciasteczek czy tarty. Przekonaj się o tym, przygotowując najlepsze domowe ciasto francuskie!

Delikatnie maślane ciasto francuskie to baza wielu znanych i lubianych wypieków – zarówno tych na słodko, jak i na wytrawnie. Najczęściej jednak sięgamy po gotowe ciasto, dostępne na sklepowych półkach.

Share:

Zadbaj o:
  • Wałkowanie i chłodzenie ciasta francuskiego

    Gdy ciasto i masło stwardnieją, wyciągnij je z lodówki. Blat podsyp odrobiną mąki i rozwałkuj ciasto na kwadrat pamiętając, by jego środek pozostał nieco grubszy. Na środku kwadratu ułóż schłodzone wcześniej masło. Całość zwiń na 3 części „na zakładkę” i rozwałkuj na prostokąt. Ponownie złóż ciasto i rozwałkuj. Ciasto owiń folią i wstaw na 2 godziny do lodówki. Czynność rozwałkowywania i schładzania powtórz jeszcze 5 razy. Ciasto francuskie powinno być idealnie gładkie, bez grudek tłuszczu.

  • Przygotowanie ciasta i masła

    Do suchej miski wsyp przesianą mąkę. Do kubka wlej wodę i ocet, dodaj sól i dokładnie wymieszaj. W rondelku rozpuść 50g masła. Wymieszaj ze sobą składniki, aby dokładnie połączyły się ze sobą i uzyskały elastyczną konsystencję. Ciasto owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki na około godzinę. Teraz zajmij się przyrządzeniem masy maślanej - pomiędzy 2 kawałki papieru do pieczenia włóż resztę masła podanego w przepisie. Uformuj wałkiem kwadrat o grubości 2 cm i wstaw je do lodówki na 0,5 godziny.

  • Nieco wolnego czasu

    Wierzymy, że chęci do przygotowania domowego ciasta francuskiego już masz. Przyda ci się jeszcze nieco czasu. Bo mimo obiegowej opinii, to proces niezbyt skomplikowany, a po prostu wieloetapowy. Zarezerwuj kilka godzin na wyrobienie ciasta i masy maślanej, kilkukrotne wałkowanie i składanie ciasta, a także na jego odpoczywanie w lodówce. Gotowe? Do dzieła! Zacznij od naszykowania składników. Potrzebujesz: 250 g mąki pszennej, 300 g masła, 125 ml wody, łyżeczki octu i ½ łyżeczki soli.

Uważaj na:
  • Zbyt niską temperaturę pieczenia

    Słodkie lub słone wypieki z ciasta francuskiego powinny spędzić 15-25 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. W ten sposób wypieki będą perfekcyjnie chrupiące i maślane. Jeśli ustawiona przez ciebie temperatura będzie zbyt niska, domowe ciasto francuskie może nie wyrosnąć, bo będzie zbyt zbite i mokre. Pamiętaj też, by nie otwierać piekarnika w trakcie pieczenia – w przeciwnym razie domowe ciasto francuskie brzydko opadnie.

  • Roztapianie masła

    Między kolejnymi etapami rozwałkowywania ciasta nie zapominaj o tym, by spędziło ono przynajmniej godzinę w lodówce. Inaczej, zwłaszcza w ciepłe dni, masło będzie szybo miękło, przez co stanie się kleiste i zacznie zbytnio rozmiękczać ciasto.

  • Obsychanie i sklejanie ciasta

    Przed każdym włożeniem ciasta do lodówki owiń je folią spożywczą, by uniknąć jego obsychania. To samo zrób, jeśli chcesz przechowywać domowe ciasto francuskie w lodówce i wykorzystać je później. Folia spożywcza sprawi też, że ciasto nie będzie się sklejać. Podczas wyrabiania domowego ciasta francuskiego staraj się nie używać dłoni. Ich temperatura rozgrzeje ciasto, które stanie się przez to bardziej kleiste.