Następne
Wróć do listy porad

Jak zrobić chleb czekoladowy?

Z masłem, z serkiem homogenizowanym, z twarożkiem na słodko, z kremem chałwowym… chleb czekoladowy smakuje wyśmienicie z wieloma dodatkami. Możesz go jeść również solo. To jeden z tych deserów, które nigdy się nie nudzą. Pozostaje więc tylko jedno pytanie: jak go przygotować?

Chleb czekoladowy to bardzo prosty do przygotowania, a zarazem nietuzinkowy deser. Możesz go serwować np. dziecku, które niechętnie podchodzi do jedzenia kanapek. Taka słodka przekąska zachęci go do zjedzenia podwieczorku, a przy okazji wywoła bardzo szeroki uśmiech na twarzy. Mimo że jego przygotowanie może się wydawać dość czasochłonne, zdecydowanie warto. Nie musisz się obawiać: chociaż czasu na jego stworzenie trzeba poświęcić dość sporo, wystarczy podążać za wskazówkami, aby wszystko udało się zgodnie z planem. Już gotowy chleb czekoladowy możesz jeść wspólnie z bliskimi przez kilka dni i w ten sposób urozmaicić podwieczorki, a także kolacje. A o czym pamiętać i na co uważać? Oto kilka najważniejszych porad, które są przydatne przy wykonywaniu tego przepisu. Skorzystaj z nich, aby stworzyć wypiek, który zachwyci nie tylko najmłodszych, ale również starszych domowników. To prostsze niż może się wydawać!

Chcesz dowiedzieć się, jak wyczarować Czekoladowy chleb: https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/przepis/czekoladowy-chleb-/

Share:

Zadbaj o:
  • ROZŁOŻENIE PRACY NA KILKA DNI

    Aby powstał miękki, sprężysty i wyjątkowo smaczny chleb czekoladowy, potrzebujesz kilku dni. Pierwszego na przygotowanie zaczynu, drugiego – na wyrobienie ciasta i jego wyrośnięcie. Dopiero potem możesz wstawić chlebek do piekarnika.

  • DOKŁADNE PRZYGOTOWANIE ZACZYNU

    Powinien powstać z drożdży, wody oraz mąki pszennej co najmniej na kilka godzin przed wyrabianiem ciasta. Najlepiej przygotować go na wieczór i pozostawić na noc w temperaturze pokojowej. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki, aby nie powstały grudki!

  • ZAGNIATANIE CIASTA W KILKU ETAPACH

    Pierwszy to wymieszanie suchych składników z dodatkową porcją suchych drożdży piekarskich i wody oraz zaczynem. Kolejnym krokiem jest szybkie zagniecenie ich. Potem trzeba zostawić całość na 10 minut, szybko zagnieść od brzegów do środka, odstawić na 10 min, a cały proces powtórzyć kilkukrotnie.

  • DOBRANIE WYSOKIEJ JAKOŚCI SKŁADNIKÓW

    Liczą się nie tylko wysokiej jakości drożdże, ale również czekolada oraz kakao, które sprawiają, że chleb czekoladowy nabiera pełni smaku. Przy realizacji tego przepisu warto sięgnąć np. po czekoladę gorzką klasyczną 64% E.Wedel oraz kakao ciemne z Ghany E.Wedel.

  • ZAPEWNIENIE ODPOWIEDNIEGO NAWILŻENIA CHLEBA CZEKOLADOWEGO

    Aby chleb czekoladowy nabrał odpowiedniej wilgotności i sprężystej tekstury, na dnie piekarnika rozgrzanego do 240°C umieść naczynie z wodą – tak, aby powstała para dostarczyła wypiekowi pożądanej wilgoci. Ten prosty trik sprawi, że deser będzie fenomenalny.

Uważaj na:
  • PRECYZYJNE ZACHOWANIE PROPORCJI SKŁADNIKÓW

    Kiedy przygotowujesz chleb czekoladowy, nie ma miejsca na zmianę proporcji poszczególnych składników. Szczególnie ważne jest, aby dodać odpowiednią ilość drożdży, mąki oraz wody. Jeśli chcesz sobie pozwolić na „odstępstwa”, dodaj nieco więcej czekolady czy kakao.

  • ZAPEWNIENIE CIASTU CZASU NA WYROŚNIĘCIE

    Twoje ciasto na chleb czekoladowy musi rosnąć w kilku etapach – co najmniej 2-3 razy podczas jego wyrabiania, a następnie tuż przed pieczeniem. Do ostatniego wyrastania podziel je na 2 kule i umieść obok siebie w koszyku chlebowym do ponownego połączenia.

  • UTRZYMANIE ODPOWIEDNIEJ TEMPERATURY PIECZENIA

    Chleb czekoladowy powinien trafić do piekarnika o temperaturze 240°C , a następnie wyrastać w 220°C. Warto zadbać o jej precyzyjne ustawienie (z odchyleniem sięgającym maksymalnie +/- 5°C). Dzięki temu zyskasz pewność, że Twój wypiek wyrośnie tak, jak powinien, a jednocześnie się nie spali.

  • ZACHOWANIE WŁAŚCIWEGO CZASU PIECZENIA

    Twój wypiek powinien spędzić w piekarniku ok. 30 minut – aż ładnie zbrązowieje. Poziom jego upieczenia możesz sprawdzić przy pomocy drewnianego patyczka lub stuknięcie w spód. Jeśli chleb wyda „głuchy” odgłos, jest odpowiednio wypieczony.

  • WYSTUDZENIE WYPIEKU PRZED PODANIEM

    Chleb wystudź na kratce, aż do osiągnięcia przez niego temperatury pokojowej. Później możesz od razu przystąpić do jego jedzenia. Najlepiej będzie smakował w towarzystwie kremu czekoladowego, powideł, a nawet zwykłego masła. Spróbuj i przekonaj się, jaki jest dobry!