Następne
Wróć do listy porad

Jak upiec biszkopt?

Poniżej zdradzamy kilka sekretów przepisu na biszkopt, który zawsze się udaje! Z jego pomocą wyczarujesz pyszne torty, rolady i inne wypieki, których smak pokochasz od pierwszego kęsa.

Jak upiec biszkopt ? Wysoki, równy, pozbawiony proszku do pieczenia i taki, który nigdy nie opada? Pieczenie biszkoptu to prawdziwa sztuka, którą warto opanować.

Chcesz dowiedzieć się, jak wyczarować Biszkopt na tort?: https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/przepis/jak-upiec-biszkopt-na-tort/

Zadbaj o:
  • Upuszczenie biszkoptu

    Tak, tak – to żadna pomyłka. Zaraz po wyjęciu biszkoptu z piekarnika upuść go na podłogę z wysokości około 30-40 cm. Dzięki temu znajdujące się w nich pęcherzyki powietrza znikną, a ciasto nie opadnie w trakcie studzenia.

  • Ubijanie białek

    Białka jaj ubijaj na sztywną pianę ze szczyptą soli. Miksuj je bez przerywania zaczynając od niskich obrotów, stopniowo je zwiększając. Cukier i utarte żółtka dodawaj stopniowo, w innym przypadku piana z białek opadnie pod wpływem ciężaru. Po upieczeniu biszkopt będzie niski. Na koniec do masy wsyp przesianą mąkę, a całość wymieszaj delikatnie rózgą kuchenną. Dzięki niej biszkopt będzie puszysty.

  • Jajka, cukier i mąka

    Do przygotowania biszkoptu potrzebujesz jajek, cukru oraz mąki. A co z proszkiem do pieczenia? Zdaniem wielu osób jego dodatek sprawia, że ciasto przestaje być biszkoptem. Trzymając się klasycznej receptury, na każde wykorzystane jajko użyj łyżkę cukru i łyżkę mąki. Jest to tzw. „biszkopt na białkach”. Pamiętaj, by jajka miały temperaturę pokojową. Im wyższa ich temperatura, tym bardziej napowietrzona piana i bardziej puszysty biszkopt. Chcesz zrobić biszkopt czekoladowy? Przesiej mąkę z kakao!

Uważaj na:
  • Przywieranie biszkoptu

    Pieczenie biszkoptu nie wymaga specjalnych, innych niż standardowe blaszek. Należy jednak pamiętać żeby formę, w której zapiekany będzie biszkopt, wyłożyć papierem do pieczenia tylko na jej dnie. W ten sposób biszkopt nie zacznie przyklejać się do boków formy, co mogłoby doprowadzić do jego szybkiego opadnięcia.

  • Opadanie biszkoptu

    Odpowiednie wyrastanie biszkoptu to problem, który spędza sen z powiek wielu osobom. Niemal każda gospodyni chciałaby upiec biszkopt, który nie opada. Tymczasem wystarczy do ucieranych na zimno żółtek dodać do ciasta kilka kropli soku z cytryny lub octy oraz 2 łyżki wody. Pożądany efekt murowany! Sprawdzonym sposobem na opadanie ciasta jest też zmiana temperatury w trakcie jego pieczenia. Początkowo powinna ona wynosić około 160 stopni. Gdy ciasto nieco urośnie, zwiększ ją do 200 stopni. W ten s

  • Późne rozgrzanie piekarnika

    Nawet najlepszy przepis na biszkopt na nic się zda, jeśli ciasto trafi zbyt późno do piekarnika lub ten będzie niewystarczająco nagrzany. Dlatego piekarnik włącz już w trakcie prac, najlepiej podczas ucierania masy z żółtek lub ubijania piany. Gdy połączysz wszystkie składniki, biszkopt będzie gotowy do włożenia do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni. Pamiętaj, by nie otwierać piekarnika w trakcie pieczenia. Gotowość biszkoptu sprawdź patyczkiem – jeśli jest suchy, możesz wyjąć biszkopt.