Następne
Wróć do listy porad

Jak przygotować pyszne ciasto czekoladowe w wersji wegańskiej?

Jesteś weganinem? A może ktoś z Twoich znajomych nie je produktów pochodzenia zwierzęcego i chcesz go ugościć pysznym deserem? Nic prostszego! Przyrządź pyszne wegańskie ciasto czekoladowe. Wbrew pozorom, to łatwe zadanie, z którym poradzisz sobie bez trudu, nawet jeśli to Twoja pierwsza przygoda z kuchnią bez produktów pochodzenia zwierzęcego.

Wegańskie ciasto czekoladowe to takie, które powstaje bez jajek, masła, śmietany, krowiego mleka czy serka mascarpone w nadzieniu. Ale czy to oznacza, że nie może być równie smaczne? Wręcz przeciwnie! Wystarczy, że sięgniesz po kilka prostych tricków, dzięki którym stworzysz deser, który będzie wilgotny, zyska intensywny, czekoladowy aromat i teksturę, w której można się zakochać.

Taki deser spodoba się nie tylko niejedzącym mięsa i nabiału przyjaciołom, ale każdemu, kto ma ochotę na pyszny, słodki dodatek do kawy i nie tylko. Co ważne, wegańskie ciasto czekoladowe powstanie w krótkim czasie. Poradzisz sobie z jego stworzeniem nawet jeśli goście zapowiedzieli się z niewielkim wyprzedzeniem.

Share:

Zadbaj o:
  • ODPOWIEDNIĄ MĄKĘ

    Jeżeli chcesz przyrządzić wegańskie ciasto czekoladowe w wersji fit, może to być mąka pełnoziarnista. Jeśli jednak wolisz nieco mniej zdrową, ale i klasyczną odmianę, możesz sięgnąć po standardową mąkę tortową typu 400. Możesz także poeksperymentować i wybrać mąkę kukurydzianą czy ryżową.

  • INTENSYWNIE CZEKOLADOWY SMAK

    Sekretem sukcesu jest dobranie odpowiedniego gatunku czekolady – dla wegan odpowiednia będzie np. Czekolada Mocno Gorzka 80% E.Wedel – oraz kakao. To ten drugi składnik, który trafi do masy na wegańskie ciasto czekoladowe, doda mu pożądanego aromatu. Dlatego zadbaj, aby sięgnąć po sprawdzony produkt.

  • DOBRANIE ODPOWIEDNICH DODATKÓW

    Wegańskie ciasto czekoladowe możesz swobodnie urozmaicić zgodnie z własnymi preferencjami. Jak? Możesz dodać do mieszanki ulubione orzechy lub bakalie albo przełożyć je konfiturą owocową czy, w wersji ultraczekoladowym, puszystym kremem o tym smaku.

Uważaj na:
  • ZACHOWANIE DOBRYCH PROPORCJI SKŁADNIKÓW

    Ciasto przygotowujesz bez jajek, w związku z czym musisz szczególnie uważnie zadbać o jego konsystencję. Dlatego tak ważne jest zachowanie proporcji ze sprawdzonego przepisu. Przykładowo, na 24-centymetrową tortownicę możesz użyć: 1 1/2 szklanki mąki, 1/2 szklanki cukru, 1/3 szklanki oleju, 1 szklankę wody, 3 łyżki kakao, np. Kakao Ciemnego z Ghany E.Wedel, szczypty sody i 1 łyżeczkę sody oczyszczonej oraz ulubione dodatki.

  • TEMPERATURĘ PIECZENIA

    Ta optymalna to 180⁰C (termoobieg), przez ok. 30-35 minut. Pamiętaj jednak, aby skontrolować stan, jaki osiągnie wegańskie ciasto czekoladowe np. po 25 minutach. Czy jest gotowe, ocenisz przy pomocy drewnianej wykałaczki. Jeśli po wsunięciu w ciasto i wysunięcie pozostaje sucha, czas pieczenia się zakończył.

  • WYBIERANE SKŁADNIKI DO PIECZENIA

    Jeśli chcesz upiec wegańskie ciasto czekoladowe, nie może się w nim znaleźć żaden składnik pochodzenia zwierzęcego. Jeżeli więc np. wykonujesz krem czekoladowy, zamiast śmietanki czy mascarpone zastosuj np. mleczko kokosowe lub sojowe.