Następne
Wróć do listy porad

Jak przygotować ciastka – kokosanki czekoladowe?

Kokosanki to ciastka, które cieszą się niezmierną popularnością już od wielu lat! Klasyka gatunku w najlepszym wydaniu, czyli delikatne, rozpływające się w ustach ciasteczka z wyraźnym aromatem kokosa sprawdzają się zarówno jako przekąska do kawy, jak i deser podczas ważniejszych uroczystości. Przygotowanie czekoladowej wariacji na temat tej klasyki może być strzałem w 10! Podpowiadamy, jak przygotować kokosanki czekoladowe samodzielnie, w zaciszu domowej kuchni.

Share:

Zadbaj o:
  • Mleczko kokosowe i wiórki kokosowe

    Co wyróżnia kokosanki na tle innych ciastek? Oczywiście, aromat kokosa! Warto zdecydować się więc na zamianę klasycznego mleka w przepisie na mleczko kokosowe. W ten sposób ciastka staną się wilgotniejsze, jeszcze pyszniejsze i nie będą wymagały dosładzania. Wiórki kokosowe są zaś niezbędnym składnikiem w każdym przepisie na kokosanki. Warto wybrać te grubo starte, nieprzypominające pyłku kokosowego – wpłynie to na finalną konsystencję ciasta.

  • Olej kokosowy

    Tłuszcz jest jednym z podstawowych składników wypieków. Decydując się na przygotowanie kokosanek czekoladowych warto sięgnąć po olej kokosowy – będzie nie tylko zdrowszy, ale i idealnie sprawdzi się w przypadku innych deserów. Najlepszej jakości są oleje nierafinowane, które można wykorzystać nie tylko w kuchni, ale i do zabiegów pielęgnacyjnych ciała i twarzy.

  • Doskonałej jakości ciemną czekoladę

    Kokosanki czekoladowe nie mogą obejść się bez najlepszej jakości czekolady. Te proste w przygotowaniu ciastka będą zachwycać swoim aromatem i smakiem tylko i wyłącznie wtedy, gdy składniki będą idealnie skomponowane. Warto zdecydować się na mleczną czekoladę E.Wedel lub czekoladę gorzką klasyczną 64% E.Wedel. Czekolada mleczna będzie zdecydowanie delikatniejsza w smaku, a także słodsza. Czekolady z wysoką zawartością kakao sprawdzą się w przypadku osób, które wolą nieco wykwintniejsze desery.

Uważaj na:
  • Wypiekanie biszkoptu na ciastka

    Podstawą do stworzenia kokosanek zazwyczaj jest biszkopt. Wypiekając go samodzielnie w domu należy pamiętać o dodaniu wiórek kokosowych już podczas procesu przygotowywania ciasta. Należy nieustannie kontrolować stopień wypieczenia – biszkopty „z dodatkami” lubią się przypiekać, dlatego należy zaglądać do piekarnika co około 15 minut. Przepis na kokosanki czekoladowe jest prosty: do klasycznego ciasta na biszkopt należy dodać wiórki kokosowe i piec aż do tzw. suchego patyczka. Po wyjęciu i wystud

  • Sposób serwowania kokosanek czekoladowych

    Wszystkie ciasta i ciastka, które zawierają czekoladę, powinny być przechowywane w nienasłonecznionym miejscu, najlepiej w temperaturze pokojowej lub nieco niższej. O ile przechowywanym w lodówce ciastkom „nic się nie stanie”, tak ciastka wystawione na działanie wysokich temperatur mogą się rozpuścić, posklejać i wyglądać nieestetycznie. Jeżeli są zaś serwowane z lodami, należy dodać je w ostatniej chwili – inaczej nasiąkną rozpuszczającymi się lodami i staną się zbyt wilgotne.