Następne
Wróć do listy porad

Jak przygotować omlet z czekoladą i orzechami?

Omlet czekoladowy to idealna propozycja na deser, ale również na śniadanie w wersji „na słodko”. Aromatyczny i pożywny, a przede wszystkim przepyszny – zachwyci zarówno dzieci, jak i dorosłych. Możesz go przygotować na wiele sposobów, ale jednym z najlepszych pomysłów jest ten na omlet czekoladowy z orzechami. Co zrobić, aby wyszedł perfekcyjnie? Sprawdź nasze porady.

Omlet czekoladowy to wariacja na temat słynnej i uwielbianej na całym świecie potrawy w wersji hedonistycznej. Puszyste jajka i mąka w połączeniu z cukrem oraz gorzkim kakao o intensywnie czekoladowym aromacie robią wrażenie – zwłaszcza, gdy po usmażeniu posypiesz je mieszanką ulubionych orzechów oraz dodatkami. Po takim śniadaniu nabierzesz pełni sił do działania i nawet z największymi wyzwaniami dnia poradzisz sobie z uśmiechem.

Omlet czekoladowy najlepiej jest przygotować w wersji francuskiej, a więc tej puszystej i lekkiej, która niemal rozpływa się w ustach. Sam proces jego usmażenia jest prosty. Trzeba jednak pamiętać o kilku kwestiach.

Share:

Zadbaj o:
  • POPRAWNE UBICIE BIAŁEK Z ŻÓŁTKAMI

    Na jeden omlet potrzebujesz dwa jajka w pokojowej temperaturze. Zacznij od ubicia białek (najlepiej mikserem) z niewielką szczyptą soli na sztywną pianę. Dopiero, gdy nabiorą dobrej konsystencji, dodaj żółtka, a następnie 1 łyżkę cukru lub cukru waniliowego oraz mąkę i kakao.

  • NADANIE OMLETOWI CZEKOLADOWEGO SMAKU

    Uzyskasz go łącząc dwa elementy. Po pierwsze do mieszanki na omlet czekoladowy dodaj 1/2 łyżki Kakao Ciemnego z Ghany E.Wedel. Po drugie – wykończ omlet na talerzu wiórkami czekolady, sprawdzi się np. Czekolada Gorzka Klasyczna 64% E.Wedel, która dodatkowo „podkręci” smak, delikatnie roztapiając się na puszystej kompozycji.

  • POPRAWNE USMAŻENIE OMLETA

    Pamiętaj o porządnym rozgrzaniu patelni z nieprzywierającym dnem i jej delikatnym posmarowaniu odrobiną masła. Dobrym rozwiązaniem jest smażenie mieszanki na delikatnym ogniu, opcjonalnie pod przykryciem.

  • PRZYGOTOWANIE ORZECHÓW

    Orzechy potraktuj jako posypkę na Twój omlet czekoladowy. Dobierz te, które najbardziej lubisz, np. włoskie, laskowe, pekan czy makadamia. Możesz je posiekać lub zmiażdżyć w moździerzu dla uzyskania pożądanej grubości kawałków. Ciekawym pomysłem jest też ich delikatne podprażenie na suchej patelni.

Uważaj na:
  • PRZEKŁADANIE OMLETA NA DRUGĄ STRONĘ

    Aby Twój omlet czekoladowy nie stracił ładnego kształtu, musisz go bezpiecznie przerzucić na drugą stronę w trakcie smażenia. Możesz to zrobić, wykorzystując dwie łopatki lub pokrywkę o średnicy odpowiadającej wielkości patelni. W drugim przypadku delikatnie odczep omlet czekoladowy od patelni łopatką, przyłóż do naczynia pokrywkę, odwróć patelnię i wyrzuć na niej potrawę. Na koniec umieść ją na patelni z powrotem na drugiej stronie.

  • ODPOWIEDNIĄ TEMPERATURĘ SKŁADNIKÓW

    Zwróć przede wszystkim uwagę na to, aby jajka, z których powstaje omlet czekoladowy, miały pokojową temperaturę. Dzięki temu lepiej się ubiją i nie stracą swojej puszystości.

  • DOBÓR PATELNI

    Omlet najlepiej smażyć na głębszej patelni o średnicy 18-20 cm, która ma nieprzywierającą powłokę. Wówczas unikniesz problemów z przywieraniem potrawy do dna.