Następne
Wróć do listy porad

Jak zrobić ciasto na pierogi?

Z chęcią sięgamy po nie na co dzień i od święta, z dumą podajemy również gościom z zagranicy. By sakiewki z nadzieniem zachwycały swoim smakiem i wyglądem, przygotuj odpowiednie ciasto na pierogi. Zobacz, o czym pamiętać!

Ruskie, mięsne, na słodko z owocami, kapustno-grzybowe, z kaszą lub szpinakiem i nie tylko. Gotowane, smażone lub zapiekane. Pierogi, bo o nich mowa, to niezwykle wdzięczne danie. Związane z nimi możliwości kulinarne sprawiają, że pierogi stały się jednym ze sztandarowych, polskich dań.

Share:

Zadbaj o:
  • Lepienie i gotowanie pierogów

    Ciasto na pierogi gotowe! Czas na nadzianie ich wybranym farszem – słodkim lub wytrawnym. Kolejny krok to staranne sklejenie pierożków, by nie otworzyły się podczas gotowania. Pierogi wrzuć do gotującej się i osolonej wody. Delikatnie przemieszaj je, by ciasto na pierogi nie przywarło do dna, a farsz nie wypłynął. Gdy pierogi zaczną pływać na wierzchu naczynia, wyjmij je z niego łyżką cedzakową.

  • Odpoczywanie ciasta na pierogi

    Podane w przepisie na pierogi składniki połącz ze sobą, a następnie energicznie wyrób z nich ciasto o jednolitej konsystencji. Gdy będzie gotowe, nakryj je czystą ściereczką i odstaw na co najmniej 30 minut. W tym czasie ciasto na pierogi nieco odpocznie, dzięki czemu lepiej się z nim pracuje – cienko rozwałkowuje, a następnie wykrawa z niego kółka z pomocą szklanki. Pamiętaj, by w czasie pracy z ciastem na pierogi trzymać je pod przykryciem – dzięki temu nie wyschnie zbyt szybko.

  • Odpowiednie proporcje składników

    Jak w każdym daniu, ciasto na pierogi zależy od umiejętnie dobranych składników. Powinny być one maksymalnie świeże, a przede wszystkim – mieć odpowiednie proporcje. Potrzebne ci będą: 3 szklanki mąki, ¾ szklanki wrzątku, 1/3 zimnej wody, 1 jajko oraz sól do gotowania pierogów. Dodatek ciepłej wody ma ogromny wpływ na ciasto na pierogi. Już nasz babcie wiedziały, że dzięki niej pierogi są łatwe do rozwałkowania i miękkie po ugotowaniu.

Uważaj na:
  • Problemy z klejeniem pierogów

    Zdarza się też, że obsypane mąką pierogi nie chcą się swobodnie kleić. Zwykle w takiej sytuacji wystarczy zwilżyć brzegi pierogów odrobiną wody. Odpowiednia elastyczność ciasta, a więc i jego łatwe klejenie, to zasługa wrzącej wody, która jest kluczowym składnikiem przepisu na idealne pierogi.

  • Rozklejanie się pierogów

    Zdarzyło ci się, że w garnku z gotującymi się pierogami pływa farsz? Rozklejanie się pierogów to częsty problem. Mogą za nim stać stać zbyt cienko rozwałkowane ciasto na pierogi lub zbyt mała ilość mąki w cieście. Ważne jest też dokładne sklejenie pierogów. Niedokładne zlepione brzegi są bardziej podatne na rozerwanie w trakcie gotowania.

  • Za twarde ciasto na pierogi

    Nawet najlepszy farsz nie pomoże, jeśli ciasto na pierogi będzie zbyt twarde. Gumowate sakiewki z serem, mięsem czy owocami to żadna przyjemność. Winne temu może być dodawanie zbyt dużej ilości mąki – bezpośrednio do ciasta lub w czasie jego rozwałkowywania. Ciasto na pierogi nie będzie elastyczne, jeśli zamiast wrzącej wody dodasz do niego zbyt zimną.