Jak przyrządzić aromatyczną zupę czekoladową?
0
Gotowanie

Jak przyrządzić aromatyczną zupę czekoladową?

Sądzisz, że zupa czekoladowa to wymysł nowoczesnych kucharzy? Nic bardziej mylnego! Słodka zupa często gościła na stołach w Polsce szlacheckiej! Choć kaloryczna, już wtedy chroniła przed chorobami krążenia, poprawiała pracę mózgu i wzmacniała układ odpornościowy. Krok po kroku radzimy, jak zrobić zupę czekoladową jak za dawnych czasów.

 

Czekolada – idealna na deser, ale nie tylko. Jeśli jesteś miłośnikiem jej smaku, z pewnością pokochasz też oryginalną słodką zupę.

 

Zadbaj o:

  • Dobór dodatków

    Do gotowej zupy możesz dodać nie tylko namoczone, ugotowane i pokrojone w paski morele, ale też inne dodatki, które wzbogacą jej smak. Zgodnie z dawnym przepisem, do słodkiej zupy dodawano też rodzynki. Jeśli lubisz eksperymenty, a zupę zamierzasz podać dorosłym domownikom, możesz dolać do niej kieliszek rumu. Jako zimowe śniadanie lub podwieczorek dobrze sprawdzi się dodatek przypraw – chili, cynamonu lub gałki muszkatołowej.
  • Dokładne połączenie czekolady z koglem-moglem

    Następny etap w przygotowywaniu słodkiej zupy to zagotowanie mleka z dokładnie pokruszoną czekoladą. Najlepiej sprawdzi się ta gorzka, z wysoką zawartością kakao. Osobno oddziel białka od żółtek. Żółta starannie ubij z cukrem i przelej do czekolady cienką strużką, ubijając całość trzepaczką sprężynową do momentu uzyskania odpowiedniej, jednolitej konsystencji. Ostudzoną zupę wstaw do lodówki, by nieco zgęstniała.
  • Wcześniejsze namoczenie moreli

    Zgodnie z przepisem, przygotowanie esencjonalnej, słodkiej zupy należy zacząć od namoczenie suszonych moreli. Po godzinie zagotuj je w samej wodzie, uważając przy tym, by zbytnio się nie rozgotowały. Powinny zostać miękkie, ale nie rozpadać się.

Uważaj na:

  • Rozgotowanie ryżu

    Zupy z ryżem są nie tylko pożywne, ale przede wszystkim smaczne. Nie inaczej jest w przypadku zupy na słodko. Pod warunkiem, że dodany do niej ryż gotujemy osobno, przestrzegając czasu podanego na opakowaniu. Kiedy ryż będzie gotowy – nie za twardy i nie za miękki, wyłóż go na spód talerzyka i zalej słodką zupą czekoladową. Rozgotowany ryż nie tylko kiepsko się prezentuje, ale przede wszystkim traci swoje walory smakowe.
  • Ścięcie żółtek

    Łącząc uważnie kogel-mogel z roztopioną i zdjętą z ognia czekoladą pamiętaj o ciągłym ubijaniu składników na słodką zupę. Zbyt krótkie lub zbyt mało intensywne ubijanie może sprawić, że żółtka się zetną. Zwarzony kogel-mogel do niczego się nie nada.
  • Niebezpieczne bakterie

    Kogel-mogel, będący jednym z kluczowych składników zupy czekoladowej, powstaje z surowych jajek. Te mogą być siedliskiem groźnej dla organizmu Salmonelli. By przyrządzić słodką zupę bez narażania zdrowia, sparz wcześniej skorupki jaj. Dzięki temu pozbędziesz się większości bakterii, które giną w temperaturze 70 stopni. Dla dodatkowego bezpieczeństwa możesz sam kogel-mogel przygotować w kąpieli wodnej.
Podobała Ci się ta porada?