Następne
Wróć do listy porad

Jak zrobić rogaliki z ciasta francuskiego z czekoladą i orzechami?

Z nieoczekiwaną wizytą zapowiedzieli się dawno niewidziani goście, a Ty potrzebujesz szybkiego, ale imponującego deseru „last minute”? Dobrym rozwiązaniem będą rogaliki z ciasta francuskiego z czekoladą i orzechami. Przygotujesz je w krótkim czasie, a efekt będzie wyjątkowo imponujący. Zobacz, jak wyczarować taką słodką przekąskę, aby wywołać prawdziwy zachwyt.

Na początek ważna informacja: samodzielne przygotowanie ciasta francuskiego w domowych warunkach to nie lada wyzwanie. Sam proces może potrwać kilka dni i wymaga piekarniczej wprawy. Ale nie musisz się obawiać – dostępne w sklepie, gotowe ciasto francuskie niezawodnie nada się do wyczarowania pysznych, lekko chrupiących rogalików. Wystarczy połączyć je z kremem czekoladowym, garścią ulubionych orzechów, upiec i… gotowe. Można się nimi zajadać nawet kilka minut po wyjęciu z piekarnika.

Taka przekąska przypadnie do gustu zarówno młodszym, jak i starszym, a przyrządzisz ją w ok. 30 minut (wliczając czas pieczenia). Sprawdź, o czym warto pamiętać, zanim rogaliki z ciasta francuskiego z czekoladą trafią na stół.

Share:

Zadbaj o:
  • WYBRANIE DOBREGO CIASTA FRANCUSKIEGO

    Aby powstały pyszne rogaliki z ciasta francuskiego z czekoladą, musisz zadbać o dobrą jakość ich bazy. Kupując ciasto francuskie – bez względu na to, czy świeże, czy mrożone – sprawdź jego skład oraz datę przydatności.

  • WŁAŚCIWĄ TEMPERATURĘ CIASTA FRANCUSKIEGO

    Mrożone produkty musisz najpierw ogrzać do temperatury pokojowej, aby później móc uformować rogaliki z ciasta francuskiego z czekoladą.

  • PODZIELENIE CIASTA NA TRÓJKĄTY

    Powinny być długie i dość wąskie, ale mieć szeroką podstawę – wówczas wystarczy zawijać je od podstawy w stronę wierzchołka i lekko zagiąć, aby powstały eleganckie rogaliki z ciasta francuskiego z czekoladą.

  • DODANIE DOBREGO KREMU CZEKOLADOWEGO

    To drugi sekret sukcesu. Krem możesz oczywiście przygotować samodzielnie – z uprażonych orzechów laskowych, cukru pudru, kakao ciemnego z Ghany E.Wedel oraz oleju z orzechów włoskich – aby mieć go zawsze pod ręką. Jednak w sytuacji awaryjnej najwygodniej będzie sięgnąć po gotowy, sprawdzony produkt, czyli Krem Wedlowski Czekoladowy. Jest gęsty i aksamitny, przez co doskonale sprawdzi się w tej kompozycji.

  • UPRAŻENIE I POSIEKANIE ORZECHÓW

    Wybierz swoje ulubione orzechy, np. laskowe czy włoskie, podpraż je na patelni i posiekaj drobno. W takiej postaci możesz je dołożyć do kremu lub posypać nimi wierzch już upieczonych rogalików.

Uważaj na:
  • WŁAŚCIWE ZAWINIĘCIE ROGALIKÓW

    Zawijaj je od szerokiej podstawy po wierzchołek. To właśnie na podstawie umieść łyżkę kremu czekoladowego – tak, aby owinęła go jak największa ilość ciasta. Wygnij lekko każdy z tak powstałych ruloników. Tak powstaną idealne rogaliki z ciasta francuskiego z czekoladą, która rozpłynie się w ustach.

  • ODPOWIEDNIĄ TEMPERATURĘ PIECZENIA

    Dostosuj temepaturę do wskazówek na opakowaniu ciasta francuskiego. Najczęściej jest to ok. 200⁰C z termoobiegiem. Jeżeli wykorzystano wcześniej przepis na domowe ciasto francuskie – warto stosować się do wskazówek z przepisu.

  • PRAWIDŁOWY CZAS PIECZENIA

    Rogaliki z ciasta francuskiego z czekoladą piecz ok. 13-15 minut, ale obserwuj swój słodki wypiek. Jeśli zauważysz nadmierne przyrumienienie się, możesz zmienić pozycję blaszki lub obniżyć lekko temperaturę.