Następne
Wróć do listy porad

Muffiny czekoladowe z frużeliną wiśniową

Połączenie czekolady z owocami to zawsze świetny pomysł. Gdy planujesz deser do niedzielnej kawy, urodzinowy wypiek dla dziecka lub po prostu słodką przekąskę bez okazji wybierz nasze babeczki! Przepis na muffiny czekoladowe z frużeliną wiśniową to absolutny hit każdego przyjęcia.

Muffiny to jeden z tych wypieków, który zdaje się być obecny w naszej kuchni od lat, podobnie jak sernik czy brownie. Jednak, choć trudno sobie to wyobrazić, kiedyś wcale nie były tak popularne. Zanim trafiły na półki w cukierniach, a potem na nasze stoły i podbiły podniebienia smakoszy słodyczy na całym świecie, były mało znane. Pierwotnie zajadano się nimi w krajach anglosaskich, a zwłaszcza w Anglii. Epoka wiktoriańska była pod tym względem niezwykle interesująca i inspirująca kulinarnie. Babeczki pieczono dla służby z odpadków zebranych z pańskiego stołu. Jednym ze składników były ziemniaki! Wraz z resztkami chleba i masy były zagniatane i formowane w placki, a następnie pieczone na chrupko w piecu. Przysmak szybko opuścił pomieszczenia dla służb i zagościł na stołach mieszczaństwa. Można ich też było skosztować na ulicy, kupując smakołyk u sprzedawcy zwanego „muffin men”.

Zadbaj o:
  • DOBRĄ CZEKOLADĘ Z DUŻĄ ZAWARTOŚCIĄ KAKAO

    Zamiast biec do piekarni udaj się do sklepu i kup składniki, z których zrobisz wypiek. Wybieraj tylko najlepszą czekoladę! W przypadku tego przepisu doskonale sprawdzi się czekolada Mocno Mleczna E.Wedel lub Gorzka Klasyczna 64% E.Wedel.

  • WYBÓR PAPILOTEK

    To, w czym piecze się i serwuje muffiny nie jest bez znaczenia. W tym celu sięgnij po papilotki wykonane z silikonu lub papierowe. Nadadzą ciastkom pięknego i regularnego kształtu, a wyciąganie jeszcze ciepłych przysmaków nie będzie problemem.

  • PRZESIANIE MĄKI I INNYCH SYPKICH SKŁADNIKÓW

    Ten element przygotowania deseru często jest zaniedbywany. Jednak warto przesiać przez sito mąkę, proszek do pieczenia i sodę oraz kakao ciemne z Ghany E.Wedel. Dlaczego? Ponieważ wtedy uzyskasz idealnie sypką, lekką konsystencję bez jakichkolwiek grudek. Masz też pewność, że poszczególne składniki suche idealnie połączą się ze sobą.

  • SMACZNĄ FRUŻELINĘ OWOCOWĄ

    Frużelinę wiśniową do nadziania babeczek możesz przygotować samodzielnie. Najlepiej zrobić to jeszcze latem, kiedy jest sezon na owoce. Wówczas możesz je poddać obróbce termicznej, a potem zawekować, wydłużając termin ich przydatności do spożycia. Jeżeli nie masz własnej frużeliny możesz kupić gotową ze sklepu. Sprawdź tylko, jaki ma skład. Niektóre produkty z puszek są wzbogacane barwnikami i chemicznymi konserwantami, lepiej ich unikaj. Dobrym wyborem będą dżemy bio.

Uważaj na:
  • ODPOWIEDNIE PROPORCJE SKŁADNIKÓW

    Dodanie zbyt dużej ilości mleka spowoduje, że ciasto na muffiny czekoladowe będzie zbyt płynne, a po upieczeniu jest duże ryzyko, że z piekarnika wyciągniesz zakalce. Za dużo mąki oznacza, że wypiek będzie ciężki i niekoniecznie smaczny. Idealne proporcje zgodne z przepisem to gwarancja sukcesu! Również ilość frużeliny jako nadzienia powinna być optymalna. Odmierz porcję małą łyżeczką i nałóż do środka ciasta.

  • CZAS PIECZENIA

    W przepisach zazwyczaj podawane jest, aby ciastka piec w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez około 40 do 60 minut w piekarniku ustawionym na opcję „góra – dół”. To cenna wskazówka, ale zawsze kontroluj stopień wypieczenia, bo każdy sprzęt działa nieco inaczej. Test „suchego patyczka” da Ci najlepszy ogląd, czy muffiny są już gotowe.

  • DEKORACJĘ CZEKOLADOWYCH CIASTEK

    Czekoladowe ciastka są pyszne, ale powinny być też ładnie podane. Dobrym pomysłem jest ozdobienie ich kremem, posypanie kolorową posypką, wiórkami kokosowymi, pokruszonymi orzeszkami lub polanie lukrem.

  • ODPOWIEDNIĄ ILOŚĆ NADZIENIA

    Frużelina wiśniowa zazwyczaj jest lekko kwaskowata, dlatego dając jej więcej licz się z tym, że deser nie będzie zbyt słodki. Wtedy zaszalejesz z dodatkami lub zwiększysz ilość cukru dodanego do ciasta. Za mało nadzienia może sprawić, że ciastka nie będą przyjemnie wilgotne, lecz mocno wysuszone.