Następne
Wróć do listy porad

Jak zrobić pralinki?

Czas i energia włożone w przygotowanie pralinek z pewnością zostaną docenione przez bliską nam osobę. Dlatego w tym roku zapomnij o zakupie bombonierki i postaw na pralinki czekoladowe własnego wyrobu.

Własnoręcznie zrobione pralinki czekoladowe to doskonały prezent walentynkowy dla naszej drugiej połówki. Te małe słodkości nie tylko pięknie się prezentują, ale przede wszystkim – pysznie smakują.

Share:

Zadbaj o:
  • Staranne pokrycie pralinek czekoladą

    Są dwa sposoby na to, jak zrobić pralinki z nadzieniem. Pierwszy z nich polega na moczeniu kulek nadzienia w płynnej czekoladzie. Drugi, bardziej czasochłonny, wymaga użycia specjalnych foremek silikonowych lub na lód. W tym przypadku płynną czekoladę rozprowadź we wnętrzu foremki za pomocą pędzelka i wstaw do lodówki na czas zastygnięcia. Nałóż drugą warstwę czekolady i ponownie schłodź. Następny krok to nałożenie nadzienia i stworzenie wierzchniej warstwy z czekolady i ponowne schłodzenie.

  • Nadzienie do pralinek czekoladowych

    Pralinki zawdzięczają swój smak nie tylko doskonałej czekoladzie, ale i zamkniętemu w ich środku nadzieniu. A to możesz przygotować na wiele sposobów. Świetnie sprawdzą się zmiksowane śliwki, orzechy i miód, wiórki z mlekiem w proszku czy marcepan z odrobiną whisky. Z przygotowanego nadzienia należy następnie uformować kulki, które będą pokryte czekoladą. Najważniejsze, by nadzienie miało stałą konsystencję, co uchroni pralinki czekoladowe przed odkształceniem.

  • Proporcje śmietany do czekolady

    Sekret smaku pralinek tkwi w umiejętnym przygotowaniu korpusów, czyli zewnętrznej warstwy czekoladek. Podstawowy przepis na pralinki zakłada użycie śmietany i czekolady w proporcji 1:2. Najlepszym sposobem na połączenie obu składników jest przygotowanie tak zwanej kąpieli wodnej. W tym celu, naczynie z połamaną na kawałki czekoladą i śmietaną oprzyj na garnku z gotującą się w nim wodą. Dzięki tej metodzie czekolada roztopi się równomiernie, uzyskując idealnie gładką konsystencję.

Uważaj na:
  • Działanie powietrza i światła

    Pralinki czekoladowe w kontakcie z powietrzem i światłem mogą zmienić swój smak, zapach i wygląd. Wszystko za sprawą postępującego procesu utleniania, na który narażona jest zwłaszcza biała i mleczna czekolada. By chronić pralinki czekoladowe, warto przechowywać je w szczelnym, nieprzepuszczającym światła opakowaniu.

  • Zastyganie czekolady

    Jeśli w pomieszczeniu, w którym przygotowujesz pralinki jest za zimno, czekolada zetnie się zbyt szybko. Z kolei zbyt wysoka temperatura może sprawić, że czekolada nie będzie zastygać. Sprawdzonym sposobem na zachowanie konsystencji i połysku czekolady jest jej temperowanie. W celu przeprowadzenia tego procesu, podgrzej czekoladę w kąpieli wodnej do 45 stopni, następnie schłodź do 25 stopni i ponownie podgrzej do 21 stopni.

  • Temperaturę przechowywania

    Pralinki czekoladowe są tak pyszne, że zwykle znikają w mgnieniu oka. Jeśli jednak po kolacji walentynkowej lub innej okazji zostanie ci nieco czekoladek, możesz bez obaw przechować je przez kilka dni. Gdzie trzymać pralinki czekoladowe? Najlepszym miejscem dla nich będzie lodówka. W temperaturze pokojowej staną się bardzo miękkie.