Następne
Wróć do listy porad

Jak zrobić ciasto z kawałkami czekolady w środku?

Lekkie i puszyste, które od razu rozpływa się w ustach. Takie może być ciasto z kawałkami czekolady, które jest szybkie i proste w wykonaniu. Idealnie sprawdza się do kawy – nie tylko w niedzielne popołudnie. Poznaj kilka wskazówek, dzięki którym wypiek się uda już za pierwszym razem.

Przepis na ciasto z kawałkami czekolady nie jest skomplikowany i nie wymaga dużego nakładu pracy. To dobra wiadomość dla tych, którzy lubią smakołyki, a nie chcą dużo czasu spędzać w kuchni. Dlatego z pewnością będziesz do niego wracać – zawsze, gdy najdzie Cię ochota na coś słodkiego. Wypiek, mimo że jest prosty, zachwyca swoim smakiem . Jest to m.in.  zasługa dodatku kawałków czekolady, dzięki którym ciasto nabiera charakteru.

Chcesz dowiedzieć się, jak wyczarować Ciasto z kawałkami czekolady na kruchym spodzie: https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/przepis/ciasto-z-kawalkami-czekolady-na-kruchym-spodzie/

Share:

Zadbaj o:
  • ODPOWIEDNIE PROPORCJE SKŁADNIKÓW

    Przygotowując ciasto z kawałkami czekolady, nie możesz improwizować. Najlepiej trzymać się przepisu, aby wypiek się udał. Musisz więc zadbać o zachowanie odpowiednich proporcji poszczególnych składników – to ważne, ponieważ zbyt duża ilość maślanki może rozrzedzić ciasto, a zbyt mała ilość mąki spowoduje powstanie zakalca.

  • TEMPERATURĘ POKOJOWĄ SKŁADNIKÓW

    Wszystkie składniki na ciasto z kawałkami czekolady powinny mieć temperaturę pokojową. Dlaczego? Zbyt duża różnica temperaturowa pomiędzy poszczególnymi produktami może zwiększyć ryzyko powstania zakalca. Przykładowo – dodając ciepłe masło do zimnego kefiru czy jajek, dojdzie do powstania nieestetycznych grudek.

  • DOBREJ JAKOŚCI CZEKOLADĘ

    Chociaż czekolada w tym przepisie stanowi tylko dodatek, warto postawić na produkt wysokiej jakości. Dzięki temu ciasto – jako całość – będzie wyróżniało się doskonałym smakiem. Na co zatem zwrócić uwagę przy wyborze czekolady? Dobrym rozwiązaniem będzie czekolada zawierająca co najmniej 60% kakao. Rekomendujemy czekoladę gorzką klasyczną 64% E.Wedel!

  • PRZESIANIE MĄKI

    Aby ciasto z kawałkami czekolady było puszyste, należy dodać do składników przesianą mąkę. Przesypanie jej przez sitko przyczyni się do jej napowietrzenia, dzięki czemu wypiek nabierze lekkości, a nie będzie „zbity”. Pamiętaj też, aby wybrać mąkę dobrej jakości – może być mąka pszenna tortowa.

Uważaj na:
  • ZBYT DUŻĄ ILOŚĆ PROSZKU DO PIECZENIA

    Proszek do pieczenia jest tym ze składników, który odpowiada za rośnięcie ciasta. Nie możesz jednak przesadzić z jego ilością, ponieważ nadmiar może skutkować efektem „gumowatego” wypieku. Warto przy tym pamiętać, aby proszek dokładnie wymieszać z mąką – jeszcze przed dodaniem do pozostałych składników. Dzięki temu ciasto będzie równomiernie podnosić się i nie powstają nieestetyczne „dziury”.

  • MIESZANIE W RÓŻNYCH KIERUNKACH

    Jeśli do mokrych składników dodajesz mąkę, pamiętaj o zachowaniu jednego kierunku mieszania. Warto mieć świadomość, że mąka zawiera gluten, który ma postać włókienek. Niestaranne mieszanie lub mieszanie w różnych kierunkach będzie skutkować rozrywaniem tych włókien, czego konsekwencją może być zakalec.

  • ZBYT WYSOKĄ TEMPERATURĘ PIECZENIA

    Aby ciasto z kawałkami czekolady było udane, nie możesz skracać czasu jego pieczenia, np. kosztem podniesienia temperatury. Dlaczego? Jeśli formę z masą umieścisz w mocno nagrzanym piekarniku – powyżej temperatury zalecanej w przepisie – ciasto spali się na zewnątrz, a będzie surowe w środku.

  • ZBYT DŁUGIE MIKSOWANIE SKŁADNIKÓW

    Ciasto czekoladowe z kawałkami czekolady jest ciastem ucieranym, dlatego nie jest wskazane zbyt długie miksowanie składników. Dotyczy to momentu, w którym do składników mokrych dodajesz składniki suche. Tutaj wystarczy tylko delikatnie wymieszać produkty, np. szpatułką. W przeciwnym razie ciasto gwałtownie urośnie na początku pieczenia, a następnie bardzo szybko opadnie.