Następne
Wróć do listy porad

Jak zrobić blok czekoladowy z pistacjami i żurawiną?

Łączenie owoców i czekolady to bardzo popularna praktyka. Słodkie i kwaśne smaki idealnie się komponują, dlatego desery zawierające takie składniki trafiają w gusta wielu osób. Jedną z takich propozycji jest blok czekoladowy. Co powiesz na połączenie go z pistacjami i żurawiną?

Blok czekoladowy to klasyk znany wielu osobom jeszcze z czasów dzieciństwa. Do przygotowania takiego ciasta nie trzeba dysponować zbyt wieloma składnikami, a także… piekarnikiem. Deser nie wymaga bowiem pieczenia, a swoją formę uzyskuje poprzez spędzenie kilku godzin w lodówce. Jest to zatem doskonała propozycja dla osób, które nie są wprawione w tworzeniu standardowych ciast i boją się, że ich wypieki skończą się zakalcem.

Blok czekoladowy stanowi świetną przekąskę do kawy. Można pokroić go w plastry lub większe kostki, w zależności od własnych potrzeb. Przepis na blok czekoladowy warto wzbogacić o  orzechy i owoce, które przełamią słodki smak i jednolitą strukturę deseru. Niektórzy decydują się także na dosypanie do masy pokruszonych herbatników czy nawet słonych paluszków, jednak wersja z żurawiną oraz pistacjami to strzał w dziesiątkę!

Zadbaj o:
  • JAKOŚĆ KAKAO

    Nie tylko brownie cechuje się dużą zawartością kakao. Blok czekoladowy również bazuje na tym składniku, dlatego warto zadbać o to, by cechował się on jak najwyższą jakością. W tym celu doskonale sprawdzi się kakao ciemne z Ghany E.Wedel. Dzięki niemu uzyskasz smak, który zachwyci nawet najbardziej wymagających miłośników czekolady.

  • POKRUSZENIE ORZECHÓW

    Pistacje są niewielkimi orzechami, jednak warto je dodatkowo rozkruszyć przed wrzuceniem do masy. Trzeba także upewnić się, że zostały dokładnie obrane. Do bloku czekoladowego będą pasować zarówno zwykłe, jak i solone pistacje. Wszystko zależy od tego, czy lubisz eksperymentować z kontrastującymi smakami.

  • DOKŁADNE WYMIESZANIE SKŁADNIKÓW

    W masie kakaowej powinny znaleźć się pokruszone pistacje oraz suszona żurawina. Konieczne jest dokładne wymieszanie wszystkich składników, by rozłożyć orzechy i owoce równomiernie w całej zawartości foremki. Ważne jest także połączenie produktów wchodzących w skład samej masy.

  • ODPOWIEDNIE DODAWANIE MLEKA W PROSZKU

    Dodanie mleka w proszku do rozpuszczonego masła wcale nie jest takie łatwe, jak mogłoby się wydawać. Zbyt szybkie dodanie dużej ilości może bowiem spowodować powstanie grudek, które będzie ciężko rozmieszać. Najlepszym pomysłem jest stopniowe wsypywanie proszku cały czas mieszając. Wówczas można uzyskać gładką masę z równomiernie rozprowadzonym mlekiem.

Uważaj na:
  • ODPOWIEDNIE ROZPUSZCZENIE MASŁA

    Masło jest bardzo ważnym składnikiem bloku czekoladowego. Można rozpuścić je w rondelku lub w kąpieli wodnej. Druga opcja jest dobrym rozwiązaniem dla osób, które boją się, że przypalą ten składnik.

  • SPOSÓB PRZECHOWYWANIA

    Blok czekoladowy bazuje w dużej mierze na maśle, dlatego musi być przechowywany w niskiej temperaturze, by zachować odpowiednią formę. Z tego powodu po odkrojeniu odpowiedniej ilości warto ponownie umieścić deser w lodówce. Trzeba na to uważać szczególnie latem. Inaczej ciasto zacznie się rozpływać.

  • DOKŁADNE ROZPUSZCZENIE CUKRU

    W skład bloku czekoladowego wchodzi również cukier. Podczas przygotowywania deseru należy rozpuścić go w mleku i maśle. W tym celu konieczne jest podgrzewanie całości na niewielkim ogniu i mieszanie do momentu, aż cały cukier się rozpuści. Jeśli zakończysz tę czynność szybciej, w masie mogą być wyczuwalne kryształki, psując jej strukturę.

  • TEMPERATURĘ MASY

    Gotowej masy nie można wstawić do lodówki od razu po zdjęciu z kuchenki i wymieszaniu z pistacjami oraz żurawiną. Konieczne jest jej uprzednie przestudzenie do temperatury pokojowej. W ten sposób można bowiem uszkodzić lodówkę i zwiększyć pobór mocy.