Następne
Wróć do listy porad

Jak zrobić aksamitną polewę czekoladową?

W końcu jemy oczami – a któż z nas oparłby się idealnie gładkiej polewie o aromatycznym zapachu czekolady? By jednak tak się stało, warto poznać przepis na polewę doskonałą. Sprawdź, jak zrobić aksamitną polewę czekoladową!

Polewa z ulubionej czekolady to znacznie więcej niż zwykła dekoracja wypieku. Odpowiednio przygotowana zwieńczy każdy deser... który zniknie dzięki niej w mgnieniu oka.

Share:

Zadbaj o:
  • Matowa lub błyszcząca – zawsze idealnie gładka

    Polewę czekoladową możesz przygotować na kilka sposobów. W zależności od użytych składników, otrzymasz jej wersję błyszczącą lub matową. Najważniejsze jednak, by glazura czekoladowa, która ozdobi Twój wypiek, była perfekcyjnie gładka. Nie ma nic gorszego niż nieroztopione składniki polewy pokrywające mazurka, bajaderki czy urodzinowy tort.

  • Dobrej jakości czekolada

    Jeśli zależy Ci nie tylko na atrakcyjnym wyglądzie domowej polewy czekoladowej, ale przede wszystkim jej smaku, zadbaj o samodzielne przygotowanie jej od A do Z. Nie oznacza to jednak, że musisz spędzić pół dnia na przygotowywaniu płynnej glazury z sypkiego kakao. Wystarczy, że sięgniesz po dobrej jakości czekoladę. Uniwersalna gorzka czekolada świetnie sprawdzi się jako dodatek do każdego niemal wypieku.

  • Domowa polewa czekoladowa krok po kroku

    Nie wiesz, jak zrobić polewę czekoladową, która zachwyci swoim wyglądem i smakiem? To prostsze niż myślisz! Zacznij od połamania tabliczki wybranej czekolady na równej wielkości części. Po jej rozpuszczeniu w kąpieli wodnej, dodaj do czekolady łyżkę miękkiego masła. Dokładnie połącz ze sobą oba składniki. Dodaj słodką śmietankę i ponownie zamieszaj całość na jednolitą, aksamitną masę. Udekoruj nią przygotowane wcześniej ciasto.

Uważaj na:
  • Wrząca woda

    Kluczową rolę w przygotowaniu domowej polewy czekoladowej odgrywa temperatura, w której rozpuszczasz czekoladę podczas kąpieli wodnej. Woda w rondelku, na którym umieszczone jest naczynie z czekoladą nie powinna przekraczać 50-60 stopni Celsjusza. Przegrzanie masy spowoduje jej zbytnie zgęstnienie i rozwarstwienie.

  • Odpowiednie naczynia

    Powodzenie misji przygotowania domowej polewy czekoladowej zależy też od naczynia, w którym umieścisz czekoladę na czas kąpieli wodnej. Zadbaj, by jego dno nie stykało się z wodą. Dzięki temu zmniejszysz ryzyko wspomnianego już przegrzania masy. Wodę umieść z kolei w emaliowanym rondelku, który nagrzewa się stopniowo i równomiernie.

  • Smakowe eksperymenty

    Choć na polewę najlepiej sprawdzi się czekolada gorzka, która doskonale się roztapia i rzadko warzy, możesz zastąpić ją też czekoladą białą lub mleczną. Unikaj jednak tej nadziewanej owocami lub orzechami, gdyż po podgrzaniu straci swój apetyczny wygląd.

  • Zwarzona czekolada

    Warzenie to problem, z którym spotyka się wiele osób podczas przygotowywania domowej polewy czekoladowej. Jeśli na górze Twojej polewy pojawi się warstwa tłuszczu, a pod nią papka o grudkowatej konsystencji – nie musisz wyrzucać jej do kosza. Zwarzoną polewę uratujesz, dodając do niej 2 łyżki gorącej wody lub mleka i podgrzewając przez chwilę przez cały czas mieszając.