Następne
Wróć do listy porad

Czekoladowe desery w pucharkach – jak je udekorować?

Czekoladowe desery w pucharkach to słodka przekąska na każdą okazję. Ich zaletą jest nie tylko wyjątkowy smak, ale przede wszystkim niemal nieograniczone możliwości serwowania. Ten sam podwieczorek może zmienić się nie do poznania za sprawą dodatków i dekoracji. Poznaj kilka wskazówek mistrzów cukiernictwa, który zdradzą, jak udekorować czekoladowe desery w pucharkach.

Czekolada to produkt o wszechstronnym wykorzystaniu. Można z niej przyrządzić nie tylko polewę na tort czy ciasto albo też nadzienie babeczek. Świetnie smakuje w formie deseru podawanego w pucharkach – jest prawdziwą rozkoszą dla podniebienia. Przyjemność może być tym większa, jeśli krem czekoladowy zostanie urozmaiconymi dodatkami. Możliwości w tym zakresie jest mnóstwo – tak naprawdę wiele zależy od Twojej inwencji. Jeśli jednak nie masz pomysłu, kilka inspiracji i podpowiedzi znajdziesz poniżej. Z ich przygotowaniem nie będziesz mieć problemu – wskazówki zdradzają doświadczeni cukiernicy.

Share:

Zadbaj o:
  • SEZONOWE OWOCE

    Sezonowe owoce to jeden z uniwersalnych dodatków, które posłużą do dekoracji czekoladowych deserów w pucharkach. Możesz postawić wyłącznie na jeden ich rodzaj, np. truskawki, maliny, kawałki bananów lub pokusić się o owocowy miks – tutaj świetnie sprawdzą się owoce leśne lub egzotyczne.

  • POLEWA CZEKOLADOWA

    Deser podwójnie czekoladowy? Czemu nie… Jego wierzch udekoruj polewą czekoladową przyrządzoną np. z Czekolady Mocno Gorzkiej 80% E.Wedel. Dzięki temu podwieczorek nabierze jest bardziej intensywnego czekoladowego smaku i aromatu. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby polewę przygotować z białej czekolady, np. Czekolada Biała E.Wedel. To świetne rozwiązanie wówczas, gdy deser powstał na bazie gorzkiej czekolady.

  • LODY

    Czekoladowy deser w pucharku możesz udekorować gałką lodów w dowolnym smaku. Takie połączenie sprawdzi się zawsze – niezależnie od upodobań. Wcale jednak nie musisz ograniczać się do takiej opcji, bo ciekawszym i efektowniejszym rozwiązaniem są… minilody na patyku. Wetknięte patyczkiem do góry, stanowią dekorację samą w sobie.

Uważaj na:
  • ŚWIEŻO PRZYRZĄDZONA KONFITURA OWOCOWA

    Czekoladowe desery w pucharkach świetnie komponują się z owocową konfiturą. Jeśli przyrządzasz ją samodzielnie, nigdy nie dekoruj podwieczorku jeszcze ciepłą konfiturą. Doprowadzi to do rozpuszczenia kremu, który straci swoją zbitą i sztywną konsystencję.

  • CIEPŁY SOS OWOCOWY

    Deser czekoladowy w połączeniu z płynnym sosem owocowym może smakować wyśmienicie. Aby jednak uniknąć zbyt szybkiej utraty sztywnej konsystencji kremu, nie należy dodawać do niego ciepłego sosu. Jeżeli chcesz uzyskać takie połączenie, poczekaj aż sos osiągnie temperaturę pokojową, a następnie na chwilę umieść w lodówce. Lekko schłodzonym, polej deser czekoladowy.

  • ZBYT PŁYNNA GALARETKA

    Czekoladowe desery w pucharkach możesz udekorować galaretką. Musisz jednak uważać na jej zbyt płynną konsystencję – wówczas nie osiądzie ona na wierzchu deseru, lecz „wpadnie” do środka. Dlatego dobrze schłódź ją i dopiero lekko stężałą wylej na krem czekoladowy.