Jak przygotować ciasto czekoladowe z kawałkami czekolady i sezamkami?
0
Desery i przekąski

Jak przygotować ciasto czekoladowe z kawałkami czekolady i sezamkami?

Ciasto czekoladowe niejedno ma imię. Niezależnie od tego, w jakiej odsłonie występuje, zawsze zachwyca doskonałym smakiem. Jeśli jesteś miłośnikiem czekolady, ciasto czekoladowe z kawałkami czekolady i sezamkami Cię urzeknie! Jego intensywność została przełamana delikatną słodyczą. Skorzystaj z porad doświadczonych cukierników, aby upiec ciasto doskonałe

Ciasto czekoladowe z kawałkami czekolady i sezamkami to tak naprawdę jedna z wielu wariacji na ten temat. Stanowi świetne rozwiązanie dla osób, które są w stanie zjeść czekoladę zawsze i pod każdą postacią. Wystarczy dodatek klasycznych sezamków, aby wypiek zmienił swoje oblicze. Jego mocno czekoladowa nuta zostaje przełamana słodyczą, dzięki czemu takie ciasto znajdzie znacznie szersze grono zwolenników. Wypiek nie tylko doskonale smakuje, ale również apetycznie wygląda – szczególnie, jeśli udekorujesz go polewą czekoladową i pokruszonymi sezamkami.

Zadbaj o:

  • CZEKOLADA DOBREJ JAKOŚCI

    Podstawą udanego ciasta czekoladowego z kawałkami czekolady są wysokiej jakości produkty. Jeżeli więc zależy Ci na superefekcie, do wypieku możesz wykorzystać czekoladę gorzką klasyczną 64% E.Wedel. Dzięki temu z łatwością rozpuścisz ją w kąpieli wodnej – bez ryzyka rozwarstwienia.
  • SKŁADNIKI W TEMPERATURZE POKOJOWEJ

    Zanim zaczniesz przygotowywać ciasto czekoladowe z kawałkami czekolady, wyjmij wszystkie składniki z lodówki. Muszą przyjąć temperaturę pokojową, aby nie doszło do stężenia masła podczas ubijania itp. To gwarancja, że wypiek będzie udany, a nie przeobrazi się w zakalec.
  • DOKŁADNE UCIERANIE

    Bazą ciasta czekoladowego z kawałkami czekolady jest puszysta masa z masła i cukru. Aby ją przygotować, tłuszcz mleczny powinien być dokładnie utarty z cukrem. Składniki musisz miksować więc tak długo, aby uzyskać puszystą i jasną masę – niemal białą.
  • NIEPRZYWIERAJĄCY PAPIER DO PIECZENIA

    Ciasto czekoladowe z kawałkami czekolady i sezamkami możesz upiec w okrągłej blaszce lub prostokątnej foremce. Niezależnie od wyboru, dno musisz wyłożyć dobrej jakości papierem do pieczenia. Ważne jest bowiem, by w trakcie pieczenia nie przywarł do ciasta.

Uważaj na:

  • PRZESUSZENIE CIASTA

    Ciasto czekoladowe z kawałkami czekolady nie może być zbyt suche. Dlatego unikaj bardzo wysokiej temperatury i pilnuj czasu pieczenia. Wypiek powinien być gotowy po ok. 30 minut od włożenia go do piekarnika rozgrzanego do 180oC.
  • ZBYT SZYBKIE DODAWANIE PŁYNNEJ CZEKOLADY

    Do masy z masła, cukru i jajek należy dodawać rozpuszczoną czekoladę. Trzeba robić to stopniowo, wlewając ją bardzo cienkim strumieniem. Ważne jest, aby nie przestawać miksować – składniki muszą się ze sobą dokładnie połączyć.
  • ROZPUSZCZANIE CZEKOLADY W KĄPIELI WODNEJ

    Do przygotowania ciasta czekoladowego będzie potrzebna płynna czekolada. Uzyskasz ją, rozpuszczając 2 tabliczki w kąpieli wodnej. Pamiętaj, aby robić to na bardzo małym ogniu i nie mieszać roztapiającej się czekolady. Ważne jest też, aby miska z czekoladą nie dotykała tafli wody. W przeciwnym razie doprowadzisz do zwarzenia, przypalenia lub nawet rozwarstwienia czekolady.
Podobała Ci się ta porada?